Magyar gazdaság

Berobbanhat a fogyasztás a második fél évben

 A gazdaság újraindulásával párhuzamosan a kiskereskedelem és a szolgáltatások is fokozatosan felpöröghetnek. A költségvetés áfabevétele az idén már elérheti az 5000 milliárd forintot.

Személyi jövedelemadóból és társasági adóból jóval nagyobb bevételt remél a kormány az idén, mint a 2020-as év tényleges adata, ugyanakkor a turizmusfejlesztési hozzájárulás eltörlésének meghosszabbítása jócskán csökkenti az ebből származó, 2021-re várható adóbevételt

– mondta a Világgazdaságnak Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere, miután a kormány benyújtotta a parlamentnek a büdzsé idei módosítását.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A törvényjavaslatból kiderült:

általános forgalmi adóból a tavalyi 4670 milliárd forint után az idén már több mint 5000 milliárd forint bevétellel számol a kormány, de jövedéki adóból 50, személyi jövedelemadóból pedig csaknem 200 milliárddal magasabb bevételt vár a kabinet.

Bagdi Lajos az idei adóváltozások közül kiemelte a kkv-szektort érintő rövidebb áfakiutalást, ami nagyban javíthatja a szektor cash flow pozícióját. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzemanyagok utáni jövedéki esetében a második negyedévtől a kőolaj világpiaci árának alakulása miatt immár alacsonyabb adómértékek vannak érvényben, ami az üzemanyag kiskereskedelmi árának alakulására is érdemi hatást gyakorol.

Berobbanhat a fogyasztás az év második felében, és jócskán megnövelheti a költségvetés fogyasztási típusú bevételeit

– mondta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Hangsúlyozta: az elhalasztott fogyasztás megjelenése mellett

várhatóan az is tovább emelkedik, sőt, nem tartja kizártnak, hogy a korábban jósolt 4 százaléknál is magasabb lesz az idén, ami szintén növelheti az áfabevételeket.

Az elemző a kiskereskedelem helyreállásával kapcsolatban megjegyezte, a pontos számokat egyelőre korai lenne megbecsülni, a bázishatások miatt ugyanis óriási kilengések várhatók ebben az évben. Suppan Gergely arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a nyáron több olyan sportrendezvény is lesz, amely mind a kiskereskedelem, mind az idegenforgalom bővülését dinamizálhatja az év további részében.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Rengeteg zárva tartó cégnek egyszerűen nincs bevétele, tehát áfát sem fizet. A múltával pedig lassan a fizetési könnyítések is lejárnak

– indokolta lapunknak bizonyos adófajták esetében a várható bevételnövekedést Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adószakértője. A szakember emlékeztetett, hogy ez év elejétől vált teljessé az online számlaadat-továbbítási kötelezettség. Gyakorlatilag minden számláról értékhatár nélkül jelenteni kell az adatokat, immár magánszemélyek és külföldi adóalanyok számára kiállítottakról is. Elképzelhető, hogy még mindig lát ebben nagyobb tartalékot a kormány, ráadásául az online számlaadat-továbbításnak van egy olyan hatása is, hogy a teljes országos számlaforgalom adatainak birtokában tervezhetőbbé válik az adóbevétel – mutatott rá az adószakértő.

Évközi jöhet

Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt – mondta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese, Tállai András. Az infláció a tervezett 3 helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet. Ezzel a 2,5 millió nyugdíjas összesen 26 milliárd forinthoz juthat. Az infláció alakulásától függően novemberben újabb kiegészítés is járhat.

 

Bajusz Dániel Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda Takarékbank Niveus Consulting Group Bagdi Lajos 2021-es költségvetés adóbevételek Suppan Gergely költségvetés módosítás
Kapcsolódó cikkek