Magyar gazdaság

Egy évtizedig elmaradhat a gazdasági növekedés a várttól

A jelenlegi előrejelzés szerint a globális termelés 2025-ben öt százalékkal lesz kevesebb a járvány előtti trend alapján vártnál.

Az további százmillió adag koronavírus elleni vakcina szállításáról állapodott meg a Pfizerrel és a BioNTechkel, így a teljes mennyiség 600 millió adagra nő – jelentették be hétfőn. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója elmondta, hogy

a cég eddig teljesítette a vállalásait, és a második negyedévben a tervek szerint 250 millió adag oltás szállít le, az első negyedévinek a négyszeresét.

Ez azt jelenti, hogy az idén elegendő vakcina áll majd rendelkezésre a teljes lakosság kétharmadának a beoltásához.

Az Európai Bizottság 2021 és 2023 között összesen 1,8 milliárd adagot vásárol a vakcinából.

A 27-ek azonban egyelőre így is le vannak maradva az oltással, az Egyesült Államokban már a felnőttek fele megkapta az első adagot. Ennek ellenére naponta átlagosan 60 ezer új fertőzöttet diagnosztizálnak az országban.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a sikeres oltási kampánynak és az ösztönzőcsomagoknak köszönhetően a vártnál gyorsabb lesz a gazdaság talpra állása a járvány okozta válságból, de nem mindenki van ilyen kedvező helyzetben.

Az Oxford Economics 162 országot vizsgált meg 31 szempont alapján, és arra a megállapításra jutott, hogy a Fülöp-szigetek, Peru, Kolumbia és Spanyolország fogja elszenvedni hosszú távon a legsúlyosabb, míg Ausztrália, Japán, Norvégia, Németország és Svájc a legkisebb gazdasági következményeket.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint is a fejlett gazdaságokra gyakorolja az idén és a következő években is a legkevesebb hatást a járvány, a szegény és a fejlődő államokra pedig a legnagyobbat – éppen fordítva, mint ahogyan a 2009-es globális pénzügyi válság idején. A Világbank figyelmeztetése szerint a világgazdasági növekedés akár egy évtizeden keresztül is elmaradhat a várttól, amennyiben nem tesznek sürgős lépéseket.

A jelenlegi előrejelzés szerint a globális termelés 2025-ben öt százalékkal lesz kevesebb a járvány előtti trend alapján vártnál.

Azonban még ez a becslés is túl optimistának bizonyulhat, mert a Bloomberg elemzése szerint a fejlődés egyik fő motorjának számító Kína is W-alakú veszélyével néz szembe, hiába sikerült gyorsan megfékezni a vírus terjedését.

Szlovéniában és Svájcban lazítanak, Indiában szigorítanak

Szlovéniában hétfőn az ország 12 régiójából kilencben kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, és száz főig engedélyezték a nyilvános összejöveteleket, zárt térben azonban változatlanul kötelező a maszkviselés. Svájcban is megkezdődött a korlátozások enyhítésének harmadik szakasza, kinyitottak a színházak, a mozik, a koncerttermek és az éttermek teraszai. Az indiai fővárosban viszont egyhetes vesztegzár lépett életbe, miután a húszmilliós Újdelhiben kórházai ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek, és nincs elég a vírus kezelésére használt gyógyszerből sem. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn az országban rekordot jelentő 273 810 új esetet jelentettek.

 

járvány Világbank fertőzés GDP vakcina IMF kilábalás koronavírus járvány koronavírus oltás koronavírus-válság gazdasági teljesítmény
Kapcsolódó cikkek