Magyar gazdaság

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Szlovákiában az átlagos öregségi március végére gyakorlatilag elérte az 500 eurót. A Szociális Biztosító által folyósított 499,40 euró épp 140 euróval haladja meg a tíz évvel ezelőtti szintet. Az idei átlagos mértéke 2,6 százalék. Ezzel párhuzamosan a nyugdíjasok száma is érzékelhetően emelkedett: 2011-ben 953,5 ezer öregségi nyugdíjast tartottak számon, idén márciusban viszont már 1,83 milliót. Pedig időközben fokozatosan kezdett kitolódni a

a korábbi 62 évről napjainkban a férfiak esetében már 62 év és 10 hónap (a nőknél a nevelt gyermekek számától függ).

Viszont a korkedvezményes nyugdíjasok száma a vizsgált időszakban mérséklődött: március végén 11 900-an voltak, miközben tíz éve még 38 500-an.

Tavaly ősszel elfogadták a 13. havi nyugdíjról szóló törvényt, ez ugyan nem jogosít teljes értékű nyugdíjra, de a korábbinál lényegesen magasabb év végi juttatást biztosít.

Fotó: Shutterstock

Eszerint valamennyi öregségi nyugdíjas 50 és 300 euró közötti decemberi (karácsonyi) nyugdíjat kap, attól függően, mekkora a bevétele.

A legkisebb összeg, az 50 euró 909 eurónál magasabb, a 300 euró pedig 215 eurónál kisebb nyugdíj esetén jár.

2020 előtt nem terjedt ki mindenkire a 13. havi nyugdíj, a felső összeghatára pedig csak 200 euró volt.

Részben ennek és a minimálnyugdíj erőteljes, 50 eurót meghaladó tavalyi növelésének (334 euróra) is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában a lakosság nagyjából 16 százalékát – 872 ezer embert – fenyegeti a szegénység. Ezen belül mintegy 200 ezer azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik rossz anyagi helyzetben élnek, ez voltaképpen az átlagnak megfelelő, azaz az érintett kör egyhatoda. Napjainkban annak kockázata, hogy a szegénységi küszöb alatti bevételből kell élniük, a munkanélküliek és a gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében a legnagyobb, az előbbiek 58, az utóbbiak 20 százalékát érinti.

öregségi nyugdíj 13. havi nyugdíj nyugdíjasok nyugdíjemelés Szlovákia nyugdíj minimálnyugdíj nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek