Magyar gazdaság

Egyre drágul a kínai termelés

A termelési árak terén az elmúlt három és fél év legnagyobb mértékű emelkedését mérte a Kínai Nemzeti Statisztikai Iroda.

A termelői árindex értéke a tavalyi év azonos időszakánál képest 6,8 százalékkal volt magasabb – írja a Reuters. A növekedés üteme a 6,5 százalékos elemzői várakozást és a márciusi 4,4-es ütemet is meghaladta.

A fogyasztói árak terén azonban az alacsony élelmiszeráraknak köszönhetően az emelkedés csupán 0,9 százalékos mértékű volt, és az elemzői vélemények szerint valószínűtlen, hogy a termelői árak emelkedését teljes mértékben áthárítják a fogyasztókra.

A hírügynökség idézi a Capital Economics jegyzetét, mely szerint az áremelkedés csak átmeneti, és az ipari fémek árának várható csökkenése, illetve az építőipar szigorúbb kontrollja a későbbiekben lefékezheti a drágulást.

A gazdaságkutató cég szerint az értéke nem fog olyan mértékben emelkedni, hogy az jelentős szakpolitikai változásokat idézne elő az országban.

Kínai acélgyár
Fotó: AFP

Ez összhangban van a kínai hatóságok azon ígéretével, mely szerint igyekeznek kerülni a gazdasági felépülést eltérítő hirtelen változásokat, ám lassan próbálják az ország gazdaságpolitikáját normalizálni, illetve fellépni az ingatlanpiaci spekuláció ellen.

A termelés leginkább az olaj és földgáz területén drágult, ezen nyersanyagok felszínre hozatala 85,8 százalékkal került többe, de a vasötvözetek feldolgozásának ára is 30 százalékkal nőtt.

A fogyasztói árak 0,9 százalékos emelkedése elmarad az 1 százalékos elemzői várakozástól, ám nagyobb mértékű, mint a márciusban mért 0,4-es drágulás.

Seng Laj-jün, a kínai statisztikai hivatal (NBS) igazgatóhelyettese szerint a fogyasztói árindex emelkedése éves szinten lényegesen a hivatalosan tervezett 3 százalék alatt maradhat.

Seng szerint a gyenge infláció okai a maginfláció alacsony volta, a tény, hogy a kínálat meghaladja a keresletet, a relatíve visszafogott makroökonómiai beavatkozások, a sertéskínálat felépülése és a termelőiár-emelkedés továbbadásának mérsékelt volta.

Kína gazdaság termelése az első negyedév során 18,3 százalékkal bővült, és számos közgazdász szerint 8 százalék fölött lehet 2021-ben, noha az ellátási láncok megszakadásai, illetve a következő negyedévek magasabb bázisértékei visszafoghatják a növekedést.

Hetven éve nem született ennyire kevés kínai

Rendkívül lelassult a népességnövekedés az elmúlt évtizedben Kínában, a tízévente elkészített kedden közzétett eredményei szerint mértéke nem volt ilyen alacsony a feljegyzések készítésének kezdete, az 1950-es évek eleje óta.

 

infláció Kína termelési árak
Kapcsolódó cikkek