Magyar gazdaság

Jövőre 2 százalékkal csökkenhetnek a járulékterhek

A magyarországi német cégek többsége már az idén elérheti a válság előtti bevételi szintet.

Az idei növekedés mértéke magasabb lehet, mint a régiós átlag – ezt erősíti meg a (Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara) DUIHK felmérése is – 4,3 százalékos lehet a bővülés, amit jövőre 5,2-es dinamika követhet – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a DUIHK sajtóeseményén.

A legutóbbi adatok szerint 720 ezer embernek adnak munkát a német vállalatok, Németország hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere.

A német cégek 430 millió euró befektetést hoztak hazánkba tavaly, a legtöbb új beruházás köthető hozzájuk – hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője.

Támogatjuk a Magyarországon belüli beruházásokat, különösen a magas hozzáadott értékű fejlesztéseket. Kiemelt célunk az adóterhek, járulékok csökkentése, vállalkozásbarát intézkedések hozása, illetve az adóbeszedés hatékonyságát is javítani szeretnénk. 2022. július 1-től eltöröljük a szakképzési hozzájárulást, a szocho 0,5 százalékponttal csökken, így a terhek 2 százalékponttal mérséklődnek jövőre

– húzta alá a miniszter. Ez a versenyképesség-javító elem minden vállalkozásnak segít.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / / Világgazdaság

Sávos András, a DUIHK elnöke a kamara idei felmérésének négy megállapítására hívta fel a figyelmet:

  • A befektetők többsége a tavalyi visszaesés után az idén határozott javulásra számít mind makroszinten, mind a saját tevékenységénél. Idén ledolgozhatjuk a tavalyi visszaesést, és új beruházásokat kezdhetnek a cégek.
  • Újra fellángolhatnak a munkaerőpiaci feszültségek, még mindig munkaerőhiány van. Az idén 6 százalékos béremelésre lehet számítani. A befektetők elégedettebbek lettek 2020-ban is, amihez a járulékcsökkentés hozzájárult.
  • Lassan, kis lépésekben tovább javult a gazdaságpolitika, az üzleti környezet. Több az elégedett, mint az elégedetlen, ebben nagy szerepe van az adópolitikának. A korrupcióban viszont van helye a fejlődésnek, a régiós átlagnál rosszabb a helyzet.
  • Az értékláncok változhatnak. A telephelyek áttelepítése csak kevés esetben mondható el, azonban a cégek 10–20 százaléka nagyon valószínűnek, 30–40 százaléka elképzelhetőnek tartja a beszállítói diverzifikációt. Az új beszállítók a távol-keletek helyett európaiak lehetnek.
  • Németország DUIHK fogalkoztatás növekedés bővülés kereskedelem Varga Mihály Német-Magyar Kamara
    Kapcsolódó cikkek