Magyar gazdaság

Pandémia üzemmódban marad az EKB, enyhült a hozamnyomás

Visszavonulót fújt a német 10-éves államkötvények hozama, amit még az elmúlt hetekben is szorosan követtek a közép-európai hosszú hozamok – bár a rövid kamatok jövőjét illetően a régió jegybankárai időközben szigorúbb hangnemre váltottak. Az Európai Központi Bank esetében ilyenről egyelőre szó sincs.

Mintegy tíz bázispontot vonult vissza a közép-európai régió állampapírpiacain is irányadó német 10-éves államkötvény hozama a két hete mínusz 0,09 százalék körül elért kétéves csúcsról, és várhatóan nem lesz igaza azoknak, akik azt gondolták, 2019 eleje óta először hamarosan a pozitív tartományba emelkedhet a hozam. A magyar 10-éves papír hozama eközben 30 bázispontot jött vissza 2,9 százalék környékére, és majdnem ennyit a lengyel is, bár az utóbbi egy balul sikerült szerdai varsói aukció után 20 bázispontot visszakorrigált. A befektetők közt dominánssá vált a vélemény, hogy Berlin és Frankfurt irányából jó ideig nem kell hozamemelő eladási szignálra számítani, mivel az Európai Központi Bank (EKB) júniusi ülésén várhatóan megerősíti, hogy a márciusban felgyorsított ütemben folytatja kötvényvásárlásait a pandémia gazdasági hatásait ellensúlyozó PEPP programban.

A hosszú hozamok emelkedése a tengerentúlról indult az év elején, mert a gyors vakcinázás és az új amerikai elnök hatalmas kiadási csomagjai hatására a befektetők azt gondolták, a gazdaság gyorsan magára talál, és az emelkedő kamatmérséklő eszközvásárlásai lassítására indítja a jegybankot.

A Fed azonban a lassú munkaerőpiaci kilábalásra hivatkozva lehűtötte ezeket a várakozásokat.

Az európai hozamok emelkedése mégis folytatódott, mégpedig azért, mert Európa is egyre közelebb kerül a kilábaláshoz, és erősödtek a várakozások, hogy ez a tavasszal havi 100 milliárd közelébe gyorsított PEPP-kötvényvásárlások visszafogását eredményezheti. A német hozamemelkedés azért fordult vissza, mert az elmúlt hetekben és napokban az EKB döntéshozóinak nyilatkozatai meggyőzték a piacokat, hogy a bank június 10-ei ülésén biztosan a vásárlási ütem fenntartásáról fognak dönteni, mivel a kilábalást törékenynek, az infláció idei feljebb pörgését pedig ideiglenesnek tartják.

Fotó: Shutterstock

Pénteken Isabel Schnabel, az EKB piaci műveletekért felelős igazgatósági tagja a Reutersnak úgy nyilatkozott: a hozamemelkedés természetes, hiszen a visszatérő gazdasági optimizmus hajtotta, a kilábaláshoz azonban továbbra is szükség van az EKB vásárlásaira, és a bank döntéseit az sem befolyásolja, hogy a jelenlegi ütem mellett a PEPP a program márciusi kifutása előtt kimerítheti az 1850 milliárd eurós keretet.

Korábban Fabio Panetta igazgatósági tag hasonlóan nyilatkozott a Nikkei napilapnak, sőt még arra is emlékeztetett: nincs kőbe vésve, hogy a programnak márciusban véget kell érnie, a hozamemelkedésről pedig úgy fogalmazott, hogy az „nem kívánt”.

Az EKB nyilatkozói sikerrel fékezték meg a piaci spekulációt a PEPP lelassításáról

írták heti kötvénypiaci jelentésükben a Société Générale elemzői. Ha a későbbiekben a hozamok még emelkednek is, akkor legfeljebb mérsékelten, hiszen az európai kormányok jól haladnak idei kötvénykibocsátásaikkal, sok hosszútávú papírt adtak már el, nagy változás nem várható, és idén működésbe lép az EU kilábalási alapja is – vélték az elemzők.

 

Németország Federal Reserve - Fed kötvény Amerikai Egyesült Államok Európai Központi Bank (EKB)
Kapcsolódó cikkek