Magyar gazdaság

Reménysugár lehet Európa számára a dollár fordulata

Több hónapos emelkedés után, ahogy globálissá szélesedtek az amerikai gazdasági élénkülés kapcsán felmerült, az infláció növekedését előrevetítő várakozások, áprilisban lejtmenetbe kapcsolt a dollár erejét mérő index. Az árfolyammozgások mintha azt mutatnák, hogy Európa előbbre jár a kilábalási versenyben.

Áprilisban négy héten át csökkent a dollár árfolyamát hat vezető deviza ellenében mérő index, a DXY. Ilyenre az idén még nem volt példa. Bár éppen a múlt hónapban tették közzé, hogy az eurózóna gazdasága az első negyedévben is visszaesett, miközben az amerikai bővült,

a dollár visszavonulása elemzők szerint azt szemlélteti, hogy a befektetők szemében javultak más térségek – például Európa – kilábalási kilátásai.

Ha erről van szó, sok elemzőház az idén másodszor is átírhatja gazdasági és piaci előrejelzéseit, a többi közt a devizákat illetően, ami Közép-Európa számára erősödő árfolyamokat jelenthet.

A dollár tavaly, a válságban gyengült, de az idén meglepetésre visszakapaszkodott, és

sok befektető azt gondolja, hogy 2021 a zöldhasú éve lesz.

Világossá vált, hogy az amerikai gazdaság – Joe Biden elnök hatalmas ösztönzőcsomagjai és az európainál hatékonyabb járvány elleni küzdelem által hajtva – gyorsabban térhet magához, mint az Emelkedni kezdtek az amerikai államkötvényhozamok, erősítve a dollárt, mert a gazdaság élénkülésétől sokan az felpörgését, a reflációt várják, amelynek hatására a Federal Reserve előbb-utóbb elkezdi lassítani az eszközvásárlásait, s végül kamatot is emelhet. Ezek a folyamatok fordultak vissza. „Nem pusztán az amerikai, hanem a globális reflációs kereskedés visszatérése lehet a dollárindex áprilisi visszavonulásának oka” – idézte a Financial Times Kamakshya Trivedit, a Goldman Sachs stratégáját.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A hónap végén közzétett európai beszerzésimenedzser-indexek a gyenge első negyedéves GDP-adatok ellenére növekvő optimizmust jeleztek: az eurózóna áprilisi mutatója a márciusi 53,2 pontról 53,7-re emelkedett, pedig az elemzők csökkenésre számítottak.

Európába a következő hónapokban több oltóanyag érkezik, felgyorsulhat a vakcinázás, és az év második felében mozgásba lendülhet az Európai Unió kilábalási alapja, amelyből a következő években 800 milliárd eurót pumpálnak a gazdaságba.

A napokban az Egyesült Államokban erős munkaerőpiaci, az EU-ban pedig jó ipari termelési adatok várhatók – írta jegyzetében Klaus Baader, a Société Générale vezető közgazdásza. A dollár ugyan a hét végén valamelyest erősödött a többhetes gyengülés után, de hétfőn ismét visszavonulót fújt, megközelítve az 1,2-es pszichológiai szintet az euró ellenében, miután Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke azt nyilatkozta az olasz La Repubblicának, hogy Frankfurt elkezdheti enyhíteni a monetáris ösztönzést, ha a koronavírus elleni vakcinázás eléri a kritikus szintet.

Jerome Powell, a Fed elnöke ezzel szemben azt mondta a jegybank múlt heti ülése után, hogy ők egyelőre beszélni sem hajlandók az eszközvásárlásaik visszafogásának kezdetéről, ami szintén negatív a dollár számára. A Fed további javulást akar látni az amerikai foglalkoztatottságban, és átmeneti tényezőket lát az infláció emelkedése mögött. Ezt az üzenetet erősítette Janet Yellen pénzügyminiszter is, amikor vasárnap azt mondta az NBC-nek, hogy

a több ezermilliárd dolláros költségvetési csomagok nem okoznak inflációs problémát, hisz a költekezés tíz évre terül szét.

Ne értsük félre, hogy újra emelkednek az amerikai hozamok, ezt a növekvő amerikai állampapír-kibocsátás okozhatja, nem az inflációs aggodalom – figyelmeztetett Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank fő devizastratégája, hozzátéve, hogy ezért most nem érdemes dollárt vásárolni.

Egyesült Államok dollár USA Fed Európai Unió koronavírus-válság amerikai gazdaság Janet Yellen eurózóna fellendülés Jerome Powell
Kapcsolódó cikkek