Magyar gazdaság

A szigorodó Fed miatt veszik a dollárt, adják a forintot

Kilőtt a dollár és a kötvényhozamok, és estek a részvények, az arany és a feltörekvő piaci devizák – például a forint -, miután a Federal Reserve jelezte: döntéshozói már 2023-ra két kamatemelést várnak.

Hevesen reagáltak a világ piacai a Federal Reserve szerdai bejelentésére, hogy a döntéshozói többsége korábbra, 2023-ra várja a 2020 eleje óta a nullához tapadt irányadó kamatláb emelésének kezdetét, sőt mindjárt két emelést is várnak arra az évre. Az árváltozások hasonlók voltak, mint az év elejének trendjei, amikor a befektetők először kezdtek komolyan elgondolkodni, milyen reakciót vált ki a Fedből, hogy a gazdasági kilábalás felhajtja az inflációt. Erősödött a dollár, felugrottak az állampapírhozamok, a feltörekvő piacokon pedig szabadultak egyes eszközeiktől a befektetők, például a közép-európai devizáktól, köztük a forinttól. Eladások voltak a részvénypiacokon is, hiszen arra irányul a figyelem:

nem váltak-e túlértékeltté olyan papírok, amelyeket rosszul érinthet az és a kamatok emelkedése.

Fotó: Shutterstock

A Fed szerdai ülése utáni piaci árváltozások sok eszköz árát fontos technikai-pszichológiai szinteken tolta át – például a dollárt az euró ellenében 1,2-n át 1,19 közelébe erősítette -, ami rövid távra további lendületet biztosíthat. Egy tekintetben a Fed-ülés jelentős változást hozott. A kamatemelések kezdetére irányította a figyelmet (amelyek egyes várakozások szerint akár már jövőre megkezdődhetnek), és kevésbé fontossá tette az év elejének slágerkérdését, hogy mikor kezdheti el a Fed pénzbőségteremtő kötvényvásárlásai visszafogását – írta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank fő devizastratégája. Túlléptünk azon az időszakon, amikor a Fed döntéshozói arról beszélgetnek, mikor kezdjenek el beszélgetni a visszafogásról. Sajtótájékoztatóján Jerome Powell elnök elmondta: a téma a következő üléseken napirendre fog kerülni, és a döntés attól függ, milyen mértékben halad kifelé a gazdaság a válságból.

Arra számítunk, hogy a nyár végére, vagy ősszel a Fed hivatalosan is bejelenti a visszafogást, a méretét és az időzítését

– írta Stephen Gallagher, a Société Générale amerikai főközgazdásza. A mérsékelt visszafogás januártól kezdődhet, és ez bőséges időt ad a piacok felkészítésére – tette hozzá.

A Fed kommentárjai a dollár iránti optimizmust táplálhatják, miközben Powell többször is utalt rá, hogy a normalizáció kilátásait tekintve az Európai Központi Bank szomorú helyzetben van a Fedhezt képest – írta Leuchtmann. A dollár erősödése, miként korábban is gyakran, a közép-európai devizák eladásához vezetett, igaz hogy a forintnak volt honnan visszavonulnia, miután március eleje és május vége között az euró ellenében a 370 közeli régiókból 345 közelébe erősödött. A Fed-ülést követően ma délutánra a forint egy százalékot gyengült 355 közelébe.

 

A jövő hét kedden esedékes MNB (Magyar Nemzeti Bank) kamatdöntés viszont inkább az erősödés fele mutat

– írták jegyzetükben az Equilor elemzői. A Fed-ülés előtt publikált évközepi feltörekvő piaci kitekintésükben a Société Générale elemzői a várható MNB-kamatemelési ciklus miatt trendszerű erősödést jósoltak a forintnak, az év végére 335-re az euró ellenében.

Ami az EKB-t illeti, ma megszólalt Philip Lane fő közgazdász, aki elmondta, az eurózónában teljesen időszerűtlen lenne a jegybanki kötvényvásárlások visszafogásáról beszélni, a szeptemberi fontos EKB-ülés előtt még nagyon sok kulcsadat hiányzik. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a dollárt megfékező tényezőket keresünk, azt nem az eurózónában fogjuk megtalálni – véli Kit Juckes, a Société Générale fő devizastratégája. Jegyzetében hozzátette:

több jegybank is van a világban, amelyek előbb szigoríthatnak a Fednél, mint Kanada, Ausztrália, Norvégia vagy a Bank of England.

Andreas Steno Larsen, a Nordea fő stratégája szerint az eurózónáénál jóval magasabb amerikai maginfláció „az euró eladásáért kiált”, és jegyzetében 1,15-ös euró/dollár árfolyamot jósolt az év végére.

Az amerikai 10-éves államkötvény hozama tíz bázispontot ugrott a Fed-ülést követően, 1,59 környékére, magával rántva az azonos futamidejű német papírt is, mínusz 0,15 százalékra, és újra elindulhat a spekuláció a piacokon, hogy a német hozam több, mint két év után először visszaemelkedhet a pozitív tartományba. A részvénypiacok korábbi száguldását visszafordíthatják a Fed kommentárjai, de az inflációs kockázatokra kevésbé érzékeny EURO STOXX 50 túlteljesítheti az amerikai indexeket – írták a Saxo Bank elemzői.

 

arany forint Fed
Kapcsolódó cikkek