Magyar gazdaság

Az Európai Bizottság támogatja Ausztria helyreállítási programját

Az Európai Bizottság elfogadta Ausztria koronavírus-járvány utáni helyreállítási tervezetét – jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn Bécsben, az osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az európai uniós úgynevezett „Next Generation EU” helyreállítási alapokból Ausztria 3,5 milliárd eurót kap,

melynek egy része közvetlen támogatás, másik része pedig

Fotó: Joe Klamar / AFP

Ausztria ambiciózus tervet nyújtott be, melynek alappilléreit jövőorientált, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, klímabarát beruházások képezik.

Az osztrák helyreállítási csomag – amellett, hogy túlteljesíti a szigorú követelményeket – egy jobb jövőt teremt nemcsak Ausztria, de általánosságban az számára is

– fogalmazott a bizottság elnöke.

Hozzátette, hogy a programban szereplő reformok megvalósításával Ausztria megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból, és versenyképesebbé, a lehetséges jövőbeni válságokkal szemben ellenállóbá válik majd.

Mint mondta, ha az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyja a tervezetet, a támogatás folyósítása júliusban megkezdődhet,

így 450 millió euró már a nyár folyamán megérkezhet Ausztriába.

Amint a beruházások elérik az úgynevezett mérföldköveket, a további pénzeszközök folyamatosan érkeznek majd – jelentette ki von der Leyen.

Fotó: Shutterstock

Sebastian Kurz hangsúlyozta,

az EU-támogatás nem ajándék, hiszen Ausztria nettó befizető az unióban.

A kancellár hozzáfűzte, hogy elégedett a tárgyalások eredményével, és köszönetét fejezte ki von der Leyen-nek, nemcsak a kiváló együttműködés miatt, hanem rendkívüli munkájáért, melyet a bizottság élén végez.

Hétfőn az Európai Bizottság bejelentette, hogy támogatja Szlovákia helyreállítási programját is, északi szomszédunk szintén a „Next Generation EU” helyreállítási alapokból 6,3 milliárd eurót kap.

helyreállítás Sebastian Kurz Ursula von der Leyen EU Európai Unió csomag Ausztria
Kapcsolódó cikkek