Magyar gazdaság

Itt vannak a családoknak szánt szja-visszatérítés részletei

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója az M1 szerda esti műsorában beszélt Orbán Viktor miniszterelnök által a Világgazdaság Magyarország újraindul című csúcskonferenciáján bejelentett gyereket nevelő szülőknek járó részleteiről.

A tanácsadó megismételte a kormányfő szavait, miszerint

az adó-visszatérítés 2022 elején lesz esedékes, a tavaszi parlamenti választások előtt, ha 5,5 százalék felett lesz a bruttó hazai termél (GDP) növekedése.

Hozzátette,

1,5 millió kereső dolgozó szülőt érint az intézkedés, jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár ez az összeg 2022 elején, de a visszatérítés mértékének van egy felső határa, amely 800 ezer forint fejenként,

vagyis lesznek olyan családok is, ahol

ha két kereső van, akkor 1,6 millió forintos egyszeri állami támogatásban részesülnek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Azt is tudjuk, hogy egy átlagos kereső ezekből a családokból mennyit kaphat vissza, hiszen körülbelül 600 milliárd forintba kerül ez a csomag, és 1,5 millió keresőről beszéltem, így ez 400 ezer forintot jelent fejenként átlagosan

– mondta Nagy Márton.

Ha valaki az átlagbér felett keres, feltételezzük, hogy például 1,5 millió forintot keres havonta, és ennek kiszámoljuk az adótartalmát, akkor ez több, mint 800 ezer forint, de ő ebben az esetben is csak legfeljebb 800 ezer forintot kaphat vissza

– tette hozzá. Nagy Márton elmondta azt is, hogy az 5,5 százalékos növekedés elérhető és keretet biztosít az szja-visszatérítéshez, mivel a pénzügyminisztérium eredetileg 4,3 százalékos növekedéssel kalkulált az idei évi költségvetésben.

A minimálbérrel kapcsolatban a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója úgy fogalmazott, hogy a 200 ezres 18 százalékkal magasabb a mostani szintnél és „nagyon jó lenne, ha ez az emelés egy lépésben megvalósulna, de figyelembe kell venni, hogy a vállalkozások hogyan gazdálkodják ki.”

Nem jó, ha a vállalkozó emiatt tönkre menne, mert akkor elbocsátja az alkalmazottait

– tette hozzá.

A Világgazdaság konferenciáján szó volt továbbá a 13. visszaépítéséről, a 200 ezer forintos minimálbérről, az alacsony kamatozású folyósításáról a kkv-knak, illetve a hitelmoratórium meghosszabbításáról és új operatív törzsek létrehozásáról is.

A miniszterelnök a magyar gazdaság újraindításáról szóló bejelentéseit a VGPodcastban hallgathatja vissza:

Parragh László: szükség lesz a minimálbér emelésére

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint szükség lesz a magyar munkaerőpiacon a minimálbér emelésére, részben azért, mert mintegy 500 ezer magyar munkavállaló már külföldön dolgozik.

Matolcsy: már júniusban kamatot emelhet a jegybank

Az MNB elnöke előadásában kiemelte : idén Magyarország az leggyorsabb fejlődését érheti el.

Itthon gyorsabb lesz a helyreállítás az uniós átlagnál

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság ellenállóképessége megerősödött az elmúlt 10 évben, emiatt gyorsabb hazánk gazdaságának helyreállása az EU országaihoz képest.

 

Nagy Márton Orbán Viktor VG-konferencia gazdaság újraindítása gazdaság szja
Kapcsolódó cikkek