Magyar gazdaság

Kiemelt szakmai támogatást nyújtana a magyar divatipar szereplőinek az együttműködés

A magyar divat- és designipar fejlesztése közös célja a Magyar Divat & Design Ügynökségnek és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség. Az aláírt dokumentum értelmében a magyar divat- és designipar fejlesztését szolgáló, közös képzésekkel és programokkal készülnek. A megállapodás többek között rögzíti, hogy

a szervezetek kölcsönösen támogatják egymást és elősegítik a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködéseket, ezzel biztosítva a magyar iparági szereplők számára a kiemelt szakmai támogatást.

A szakmai partnerségek folyamatos bővítése által elérhetővé válik az ágazat szereplői számára egy olyan széleskörű tudásbázis és szakmai kapcsolati háló, amellyel előmozdítható azok nemzetközi piacra lépése.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A gyártásfejlesztés, a magyar gyártóbázis erősítése az egyik legfontosabb stratégiai pillére a MDDÜ-nek. A 2019-es adatok alapján a közel 7400 textil-és ruházati cég 38 ezer főt foglalkoztatott és bevételeik 80 százalékát az tette ki, amely nagyságrendileg összesen 424 milliárd forintnyi árbevételt jelent. A hazai gyárak exportképességének növelésével azok akár nagyobb számú külföldi megrendelésnek is eleget tudnának tenni és a kivitelezéshez is több embert foglalkoztathatnának.

Az ágazat erősödésének hatására egyre több hazai tervezőnek lenne lehetősége az országon belül gyártatni a jövőben.

 Tavaly az ügynökség felmérte a hazai gyártók helyzetét, amely során kiderült, hogy az ágazat szereplői a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb nehézségként, illetve jelentős iparági igény mutatkozott az ágazati támogatás, illetve a szakmai tanácsadás iránt. Az MDDÜ által benyújtott szakpolitikai javaslatok alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen 15 milliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a magyar divat- és designipar támogatására.

A kutatás eredményeit alapul véve az MDDÜ létrehozott egy mentorprogramot is a ruhaipari gyártók számára, amely Gyártó Mentorprogram néven indult útnak. A képzés kialakítása a HEPA szakemberei, illetve külsős szakértők bevonásával valósult meg. A két szervezet együttműködésének keretében egész napos, két részből álló online képzést is szerveztek az iparágban tevékenykedő gyártók számára. A rendezvény célja volt, hogy a gyártókat felkészítse az esetleges jövőbeli nemzetközi megkeresések esetén a potenciális megrendelőkkel történő tárgyalásra, kommunikációra és szerződéskötésre.
 

divatipar HEPA MDDÜ
Kapcsolódó cikkek