Magyar gazdaság

Már a hét százalék feletti növekedésre is esélyt látnak

Jelentősen javították a 2021-es évre vonatkozó növekedési prognózisaikat a makrogazdasági elemzők az első negyedéves, meglepően kedvező adatok ismeretében:

a Világgazdaság elemzői konszenzusa 1,6 százalékponttal 6,5 százalékra emelkedett. A szakértők többsége a reál bruttó hazai termék (GDP) több mint 1 százalékponttal magasabb bővülésével kalkulál, mint a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves adatának első becslése előtt.

A megkérdezett hat elemző fele legalább 7 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol. A legnagyobb mértékben – mintegy 2,7 százalékpontot – Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese emelt a várakozásán, 7 százalékos bővülést prognosztizál 2021-re. A legkisebb mértékben Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója javított az előrejelzésén, a korábbi 4,7 százalék helyett 4,7-4,8 százalékkal számol. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy a pontos előrejelzéssel hamarosan jelentkeznek, előzetesen 5,5–6 százalék közé teszi a várható növekedést. Számos olyan tényező van azonban, amely miatt ennél jóval magasabb lehet a GDP-növekedés – tette hozzá. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője rámutatott, hogy az állami fogyasztás vártnál magasabb szintje önmagában 2 százalékpontnyi többletet adott a alakulásához, ezért 5 százalékról 6 százalékra módosította a 2021-es bővülést, a jövő évi előrejelzést változatlanul 5,5 százalékon hagyta.

Fotó: Shutterstock

A januári 4,3 százalékról 7,4 százalékra javította a prognózisát Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, a jövő évi előrejelzést viszont a magas bázis miatt 5 százalékról 4,4 százalékra rontotta. A frissített előrejelzés a válság előtti szinthez képest 10 százalékos bővülést mutat, míg a korábbi csupán 2,5 százalékkal számolt. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a korábbi 6,6 százalékos növekedést 7,7 százalékra javította. Ha a következő három negyedévben technikai stagnálás lesz, az éves bővülés akkor is elérheti az 5 százalékot. A szakértő elképzelhetetlennek tartja, hogy a gazdaság nyitása mellett ne legyen növekedés, az április–júniusi időszakban 2 százalékkal haladhatja meg a GDP a január–márciusit, így éves alapon 17 százalékkal növekedés várható. A 2019-es utolsó negyedév gazdasági teljesítményének eléréséhez 2,1 százalékos növekedésre van szükség, vagyis az sem zárható ki, hogy a válság előtti szintet is eléri a GDP a következő hónapokban. Suppan Gergely szerint a járványügyi korlátozások ellenére az idei első fél évben 7,5 százalékkal nőhet a gazdaság az előző év azonos időszakához mérten.

konszenzus GDP
Kapcsolódó cikkek