Magyar gazdaság

Matolcsy: minden jó, ha a vége jó

A Magyar Nemzeti Bank elnöke egy Facebook-posztban reagált a Morgan Stanley vezető stratégájának egy korábbi, Financial Times-ban megjelent cikkére.

A világjárvány egyetlen és legfontosabb tanulsága az, hogy az önkorrekció, a gyors pályamódosítás, a hibák kiértékelése és az önhittség elkerülése bizonyíthatóan hozzájárult a végső sikerhez. Ezek az erények, vagy azok hiánya, voltak mind az átmeneti győzelmek és a pillanatnyi vereségek forrásai

- írja közösségi médiaposztjában Matolcsy György. A jegybank elnöke egy május végén, a Financial Times-ban megjelent véleménycikkre reagálva kiemelte:  

a járvánnyal szembeni küzdelem sikerei és bukásai velünk maradnak, és az összes ország levonja majd a járvány tanulságait.

Az MNB-elnök posztjában a Morgan Stanley vezető globális stratégájának arra a megállapítására is reagál, miszerint korai volna még kihirdetni a koronavírus elleni küzdelemben győztes országok listáját, hiszen az elmúlt másfél évben többször is előfordult, hogy a járványkezelésben egyik hónapban éppen elől járó nemzetek a következő hónapban már a lista végén találták magukat. Ruchir Salma sorra vette azokat a sikertörténetnek induló járványügyi válaszokat, amelyeket a vírus terjedése, mutálódása rendre felülírt; Thaiföldtől Svédországon át Kanadáig. És megjegyzi azt is: az egyes országok sikereit és kudarcait a kulturális sztereotípiákkal nem lehet megmagyarázni. A koronavírus ismét rávilágított arra, hogy ezek alkalmatlanok arra, hogy előrejelzések alapjául szolgáljanak.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Végsősoron az összes nemzet meg fogja nyerni ezt a háborút a világjárvánnyal, a félelemmel és a gazdasági válsággal szemben. A győztesek végső helyezését a győzelemhez szükséges idő és a veszteségek határozzák majd meg. Ez a nemzetek felemelkedésével és bukásával kapcsolatos előrejelzések hasznos eszköze lesz

- írja reakciójában Matolcsy György, hozzátéve, hogy

természetesen majd a történelem eldönti, hogy a nemzetek milyen állapotban vészelték át a világjárványt.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Financial Times Matolcsy György
Kapcsolódó cikkek