Magyar gazdaság

Nemzeti konzultációt indít a kormány

A gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációt a csütörtöki kormányinfón jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány nemzeti konzultációt indítanak a gazdaság újraindításról, a magyar gazdaság megerősítéséről – jelezte a miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón. Orbán Viktor elmondta: a gazdaság újraindításával kapcsolatos néhány döntést ennek eredménye alapján hoznak majd meg, beleértve azokat a javaslatokat is, amelyeket a miniszterelnök a Világgazdaság konferenciáján jelentett be.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A konzultáción rákérdeznek többek között arra is, hogy a minimálbért jövőre egy, vagy két lépésben emeljék-e 200 ezer forintra. Ehhez ugyanis meg kell állapodni a kamarával, hiszen egy ilyen nagy arányú béremelés érdekében adókedvezményt kell nyújtani a kkv-knak is.

A konzultációban lesz kérdés arról is, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején visszaadják-e azt a személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek az átlagbér szintjéig.

Arról is döntést kell hozni, meddig és miképpen folytatódjon a hitelmoratórium – mondta a kormányfő.

És dönthetnek a klímaadóról is, amit a tervek szerint a családok által használt gépjárművekre is ki akarnak vetni. A kormányfő azonban itt hangsúlyozta, hogy a klímaadót a klímarombolóknak kellene fizetniük. A kormány ezzel kapcsolatban arra lesz kiváncsi, hogy

Vállaljunk-e újabb vitát Brüsszellel

A migráció szintén megjelenik majd a konzultáció kérdései között. Fel kellene függeszteni az egész migrációs befogadást két évig a járvány miatt a kormányfő javaslata szerint, aki figyelmeztetett: ez is nemzetközi viták kereszttüzébe kerülhet.

gazdasági újraindítás Orbán Viktor Kormányinfo nemzeti konzultáció
Kapcsolódó cikkek