Magyar gazdaság

Továbbra is öt százalék felett alakult az infláció

Májusban 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest, egy hónap alatt 0,5 százalék volt a drágulás – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Lapunk elemzői konszenzusa valamivel gyorsabb, 5,3 százalékos pénzromlást jelzett, a havi dinamika előrejelzése a KSH tényadatának megfelelő, 0,5 százalék volt.

A maginfláció 3,4 százalékra emelkedett az áprilisi 3,1 százalékról, ami erősödő árnyomást jelez.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már május közepén az alapkamat júniusi emelését lengette be. A lépést elsősorban az határozhatja meg, hogy a most látott magas fogyasztói árak mennyire bizonyulnak tartósnak

Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagok 36,2 százalékkal drágultak egy év alatt, így az egyéb-üzemanyag termékkategória 13,4 százaléka emelkedett – olvashatjuk a KSH jelentésében.

A szeszes-ital-dohányáru ára 12,2 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a jövedéki adóemelésnek tudhat be.

A tartós fogyasztási cikkek az elmúlt években megszokott alacsony inflációjánál jelentősen magasabb, 3,5 százalékos drágulást mutattak, amiben az erősödő euróövezeti áraknak és a nyersanyagárak emelkedett szintjének van szerepe. A konszenzusnál valamivel alacsonyabb éves fogyasztói árindexet a szolgáltatások (2,1 százalék) és az élelmiszerek (2,6 százalék) vártnál enyhébb dinamikája okozhatta.

KSH infláció jövedéki adó fogyasztói árindex
Kapcsolódó cikkek