Több mint százezer leendő hallgató kezdheti el a tanulmányait idén a Felvi.hu adatai alapján, így az albérletpiacon várhatóan megugrik a kereslet. Ráadásul nem csak azok néznek körbe, akik frissen nyertek felvételt, hanem a felsőoktatási intézmények felsőbb éves hallgatói is – nyilatkozta lapunknak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Főként a fővárosban jellemző, hogy a kínálat is nő, miután a rövidtávú hasznosítási forma helyett a tulajdonosok a korábbinál alacsonyabb áron hosszabb távra adják bérbe adja az ingatlanokat.

A budapesti albérletpiachoz képest a fővároson kívüli térségekben, különösen a nagy egyetemvárosokban nagyon komoly élénkülés tapasztalható Balogh László szerint. Az idén, januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött.

Budapesten átlagosan 140 ezer forint volt a tulajdonosok által kiadó lakások bérleti díja, ami közel 7 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 150 ezer forinthoz képest.

Budapesten a legdrágább V. és II. kerületi városrészeken 195, illetve 180 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, míg a legolcsóbb XX. kerületben 120 ezer forintot kell fizetni az albérletért. A többi egyetemvárosban a bérleti díjak stabilizálódása jellemző:

  • Debrecenben 110 ezer,
  • Győrben 108,
  • Miskolcon 85 ezer,
  • Pécsen 99 ezer,
  • Szegeden pedig 100 ezer forintos bérleti díjakkal indul az albérletpiaci főszezon.

A diákok leginkább a kis alapterületű garzonokat és nagyobb alapterületű többszobás lakásokat keresik, utóbbit tipikusan többen bérlik.

Fotó: Shutterstock

Balogh László szerint a budapesti és vidéki albérletpiaci olló záródik: csökken az átlagos bérleti díjak közötti különbség, míg az eladási árakban továbbra is nagyon jelentősek az eltérések a két piac között. Ennek a szakértő szerint az lehet az eredménye, hogy

egyre több befektetési célú vásárló jelenhet meg a fővároson kívüli piacon, főként az egyetemvárosokban, amivel tovább nőhet a kínálat és erősödhet a kereslet.

Továbbra is jellemző a bérleti díjak kialkudása, és a szerződésben különböző forgatókönyvek felvázolása. Sokan előírják például a pandémia 4. hulláma esetén a bérleti díj kedvezményt vagy mentességet, a vagy közös költség megfizetése mellett – mondta Balogh László.

Bár a bérleti díjakon a tavalyi nagy zuhanás után idén még mindig érződik a járvány hatása, azoknak, akik lakásba fektetnének be, továbbra is jó megoldás lehet egy egyetemhez közeli lakás megvásárlása

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Budapesten az egyetemi kerületek ingatlanpiacán számottevő élénkülés még nem észlelhető a XI. kerület kivételével, ahol az oktatási intézmények közelében a lakás-adásvételek száma az utóbbi pár hónapban jelentősen megugrott az OTP Lakóingatlan Értéktérképben közzétett számok alapján. Az ingatlanárak emelkedése a korábbi évekhez képest jóval mérsékeltebb, de egyértelmű, 2-8 százalék közötti volt az egyetemisták körében legnépszerűbb budapesti VIII., IX. és XI. kerületekben tavaly: a VIII. kerületben 626 ezer, a IX. kerületben 694 ezer, a XI. kerületben pedig 773 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, viszont a VIII. kerület frekventáltabb részein, például a Palotanegyedben, vagy a Corvin negyed közelében még ennél is magasabb árakért vehettek lakást a szülők.