Idén csendesebben indult a viharszezon a tavalyinál, de a biztosítók kárkifizetései már így is meghaladják a kétmilliárd forintot a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) összesítése szerint.

A szövetség csütörtöki közleménye szerint

idén májusban és júniusban több mint húszezer bejelentést kaptak a biztosítók.

A legtöbb kárt vihar, felhőszakadás, redőny és tető sérülése, beázás, jégverés, villámcsapás okozta. Az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

Az elmúlt két hónapban a lakásbiztosítási szerződésekhez köthető legtöbb bejelentés Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, a városokat tekintve pedig Budapestről, Törökszentmiklósról, Pécsről, Szolnokról, Nyíregyházáról és Kecskemétről.

Fotó: Balázs Attila

Az időjárás okozta károk feltételezhetően ennél jóval nagyobbak voltak, mert a több mint négymillió magyarországi lakóingatlannak csak a 72-73 százaléka van biztosítva, a lakásbiztosítási szerződéssel nem rendelkező károsultak veszteségei pedig nincsenek benne a kárkifizetési statisztikákban

– jelezte a biztosítók szövetsége.

A Mabisz 2010 óta összesíti a május 1. és augusztus 31. közötti nyári viharszezon adatait. Ezalatt a lakásbiztosítási szerződések alapján összesen

egymillió háromszázezret meghaladó lakossági kárbejelentés érkezett a szövetség tagjaihoz, amelyek több mint 93 milliárd forintot fizettek ki egyebek mellett vihar, felhőszakadás, jégverés, tetőbeázás, villámárvíz címén.

A Mabisz felidézte: az elmúlt tizenegy év alatt a 2010-es nyári időszak volt a leginkább katasztrófa-sújtott, amikor május és augusztus között 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók, igaz, akkor nagyobb árvizek is voltak az országban.

Tavaly 6,6 milliárd forint volt a kifizetett összeg.