Nem lép le a fékpedálról a kabinet, amely az idén – a VG gyűjtése szerint – már több mint 1500 milliárd forint átcsoportosításról határozott. A Magyar Közlönyben eddig megjelent kormányhatározatok alapján a Gazdaságvédelmi, illetve az átkeresztelt Újraindítási Alapból 490 milliárd, a Központi Maradványelszámolási Alapból 364 milliárd, a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből 71 milliárd, a Járvány Elleni Védekezési Alapból pedig 261 milliárd forintot helyezett át a kormány az idei költségvetésen belül. Ezeken kívül az egyes fejezetek között is több százmilliárdos pénzmozgás történt. Reális az esély arra, hogy az idén is az év utolsó hónapjaiban indul be igazán a kormányzati pénzosztás. Az eddigi hiánypálya (júliusban 1800 milliárdnál járt a költségvetési deficit) alapján valószínűsíthető, hogy a mozgás a tavalyihoz hasonló nagyságrendű lesz:

a Gazdaságvédelmi Alap terhére 2020-ban összesen 4 ezermilliárd forint átcsoportosításáról született kormányhatározat, főként az utolsó hónapokban.

 

Fotó: © Móricz-Sabján Simon / VG

A legtöbb pénz eddig a járványkezelési feladatokkal kiegészített egészségügyre jutott, összesen 266 milliárd forint értékben, bár ebből 155 milliárd forint a járvány elleni védekezés központi tartalékára, további 80 milliárd forint pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ dologi kiadásaira jutott. Gazdaságfejlesztésre egyelőre a tavalyinál kevesebbet, 256 milliárd forintot fordított a kormány, ebből a legtöbbet, csaknem 110 milliárd forintot a Versenyképesség-növelő támogatási program tett ki (tavaly több mint 200 milliárd forintot különítettek el a költségvetésen belül a közepes és a nagyvállalatok fejlesztéseinek megvalósulását támogató programra), további 53 milliárd forint közlekedésfejlesztésre fordítható, ezeknél kisebb összeg (15 milliárd) pedig turisztikai célokra is jutott. Az állam tulajdonosi joggyakorlással összefüggő feladataira 150 milliárdot csoportosított át a kabinet, ebből a legnagyobb szeletet – százmilliárdot – a Pénzügyminisztérium hasította ki. Sajtóhírek szerint mindez összefüggésben lehet a kormány Budapest Airport Zrt.-re vonatkozó vásárlási szándékával is, bár a kormányzattól származó információk ezt egyelőre nem erősítették meg.

Oktatásra 244 milliárd forint jutott, ebből 215 milliárd forint értékben a felsőoktatási intézmények részesültek. Az egyházakhoz az idén is jelentős támogatás érkezett, hiszen a különböző alapokból összesen 84 milliárd forintot kaptak, döntően beruházási, fejlesztési feladatokra. Hozzájuk hasonlóan az önkormányzatok százmilliárd forintos dotációja is főként beruházásokra, kisebb arányban pedig működési költségekre fordítható. Ezeken felül jutott honvédelmi feladatokra is 62 milliárd forint, ebből a Magyar Honvédség 35 milliárdos támogatásban részesült.