Miközben szinte egész Európa le van maradva a földgázbetárolással, a magyar piacon idén a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került a tárolókba. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss piacmonitoring riportja szerint nyár elején jelentős drágulás jellemezte az európai földgázpiacot, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak.

Fotó: Shutterstock

Jelentősen emelkedő gázárak jellemezték a júniusi hónapot: 

egyetlen hónap alatt több mint 8 euró/megawattóra volt az áremelkedés a spot piacokon, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak. Az áremelkedést elsősorban az okozta, hogy globálisan vált szűkössé a gázpiac: az ázsiai kereslet gyorsan nőtt, így Európába alig érkezett LNG (cseppfolyósított természetes gáz).

Bár Ukrajna felől lett volna elérhető szállítókapacitás, az Északi Áramlattal kapcsolatos nemzetközi tárgyalások előtt az orosz földgáz kínálata is csökkent. Az alacsony tárolói készletszint miatt a piac arra számít, hogy a piaci szűkösség az egész gázévben fennmarad. Így a 2022-re várt gázárak is 25 euró/megawattóra fölé emelkedtek, a kereslet és kínálat egyensúlyba kerülését és az árak mérséklődését csak 2023-tól várják a kereskedők.

Az európai trendekkel ellentétben a magyar piacon gyorsított ütemben haladt a betárolás, a tavaly júniusi volumen kétszerese került a tárolókba.

Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben a Románia felől érkező volt. 

Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importáltunk, miközben Szlovákia felé a kiszállítás volt jellemző. Az LNG-terminál átadása óta a horvát és a magyar piac egyre jobban integrálódik, amit jól mutat, hogy a rendszeres tranzitszállítások megszűnése ellenére egyre nagyobb a kétirányú kereskedelmi áramlás a két piac között.