Az építőipari termelés volumene 27,8 százalékkal haladta meg idén júniusban az egy évvel ezelőttit — közölte friss jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületek építése 25, az egyéb építményeké 32,1 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusi, rendkívül alacsony bázisnál. Az építőipar termelése a májusihoz képest 3,5 százalékkal bővült a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján. A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az építőipari gyorsjelentés szerint mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett, az épületeké 25 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusi rendkívül alacsony bázisnál, az egyéb építményeké 32,1 százalékkal emelkedett. Mindhárom ágazatban bővült a termelés: az épületek építésének termelése 15, az egyéb építményeké 39, a speciális szaképítésé 29,4 százalékkal. 

Az épületek építésére kötött szerződéseké 72,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 56,1 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 21,2 százalékkal volt magasabb a 2020. június véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.