Magyar gazdaság

Különvált az új és a használt lakások piaca

Növekvő forgalom mellett is lassult a drágulás a használt lakások piacán, miközben az új lakások területén töretlen a növekedés üteme. Budapesten egyre nehezebb, a városokban egyre könnyebb eladni egy lakást.

Az ingatlan.com legfrissebb, KSH adatokat használó elemzése szerint kettévált az új és használt lakások piaca az idei év első negyedévében. Míg az előbbieknél töretlen a drágulás üteme, az utóbbiaknál lassulás tapasztalható.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az idei első negyedévben a forgalom 15 százalékkal növekedett, ez azonban nem járt a használt lakások árának korábbiakban megszokott, jelentős mértékű emelkedésével, a drágulás mértéke éves szinten mindössze 4,6 százalékos volt, míg az új lakások értéke több mint 10 százalékkal növekedett.

A mérsékeltebb, 5 százaléktól elmaradó éves árnövekedés azt mutatja, hogy a fizetőképes kereslet egyre nehezebben tudja tartani a lépést a drágulással. Ezt jelzi, hogy utóbbi hónapokban a korábbinál sokkal többen voltak azok az eladók, akik csökkentették az eredetileg meghirdetett eladási árat

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mindezt a portál eladási időre vonatkozó statisztikái is megerősítik. Az eladási idő Budapesten 92 napról 97 napra nőtt, míg a megyei jogú városok és a városok esetében csökkenés volt tapasztalható, az előbbi esetben 108-ról 97 napra, az utóbbiban 131-ről 126 napra csökkent az értékesítési idő.

Az új lakások kapcsán Balogh azt is elmondta, hogy az áradatok ebben a szegmensben sokszor az építkezés kezdetén, egy-két éve megkötött szerződéseken alapulnak, így az ilyen lakásokat vásárlók vagy építők ezért jól teszik, ha további drágulásra is felkészülnek.

lakáspiac ingatlan.com
Kapcsolódó cikkek