Fotó: Oláh Tibor / MTI

A változás hátterében leginkább az állhat, hogy az egyes ágazatok működését eltérő mértékben érintette a koronavírus-járvány, illetve az abból következő gazdasági visszaesés. Ebből eredően a törlesztési moratóriumban lévő cégek aránya is jelentősen eltérhet az egyes területeken, ami szintén befolyásolja a kimutatott állomány nagyságát.

A jegybank statisztikáinak tanúsága szerint a leglátványosabb változás a feldolgozóiparnál történt, hiszen az ágazat hitelállománya 6,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, miközben a teljes piacon 5,8 százalékkal hízott a portfólió mérete. 

Ennek megfelelően a feldolgozóipari cégek részesedése egy év alatt 26,2-ről 23,2 százalékra olvadt a vállalati hitelállományon belül, igaz, az utóbbi alapján is változatlanul ez az ágazat adja a legnagyobb szeletét a piacnak.

Az ingatlanügyekkel foglalkozó vállalkozások részesedése viszont pontosan két százalékponttal, 22 százalékra emelkedett egy év alatt, miután a náluk lévő hitelállomány 16,2 százalékkal, 2060 milliárd forint közelébe nőtt a júniusig számított tizenkét hónap alatt. 

Szintén jelentősen javított a pozícióin a kereskedelmi ágazat – amelybe a gépjárműjavítás is beletartozik –, és a részesedése 15,6-ről 17 százalékra emelkedett egy év alatt. 

Figyelemre méltó, hogy a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektor is a nyertes ágazatok között szerepel az elmúlt egy év hitelállomány-alakulása alapján, amelyben a moratóriumnak is szerepe lehetett: az MNB adatai szerint itt egy év alatt 22,8 százalékkal, 307 milliárd forint fölé hízott a cégeknél lévő hitelek mennyisége, ami így már a teljes vállalati portfólió 3,3 százalékát adta, szemben az egy évvel korábbi 2,8-del. 

A mezőgazdaságban működő vállalkozások részesedése is nőtt, ami viszont nem csoda, mert az aktivitásuk igen nagy a piacon: a részesedésük 0,4 százalékponttal, 5,2 százalékra emelkedett egy év alatt.

Az MNB adatai szerint a vállalati hitelek állománya június végén 9377,4 milliárd forintot ért el, amely nem egészen 6 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A portfólió közel négyötödét egyébként már a hosszú lejáratú kölcsönök adták az év közepén, ezen belül az öt éven túl lejáratú kölcsönök súlya 52,6 százalékot tett ki.