A Széchenyi István Egyetemért Alapítványnak köszönhetően az egyetem polgárai a 2020–2021-es tanévben hallgatói, sportolói és tudományos ösztöndíjat nyerhettek el. A második félévi pályázatok esetében nemrégiben születettek meg a döntések – közölte a felsőoktatási intézmény. A bírálók összesen 63 pályázónak ítéltek meg fejenként 200 ezer és 1,2 millió forint közötti támogatásokat.

Tavaly augusztus 1-el vette át a Széchenyi István Egyetem fenntartói jogait a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány. A kuratórium azért, hogy az intézmény hazai és nemzetközi pozícióit erősítse hallgatói, sportolói és tudományos ösztöndíjakat ítélt meg a hallgatók, az oktatók és a kutatók számára.

A második féléves pályázatok elbírálása most történt meg, az értékelőbizottság döntése alapján a fejenként 300 ezer forintos hallgatói ösztöndíjat tízen, míg a szintén 300 ezer forintos sportolói ösztöndíjat heten kapták meg. A tudományos ösztöndíjra beérkezett pályázatok közül 59 részesült 200–600 ezer forintos támogatásban. Ez utóbbi 46 személyhez kapcsolódik, mert 13-an két publikációval nyertek; az egy oktatónak megítélt legmagasabb összeg így 1,2 millió forint volt.

A gyógynövények felhasználását kutatják

Az elismert oktatók egyike Hanczné dr. Lakatos Erika, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Élelmiszertudományi Tanszékének vezetője, aki két rangos nemzetközi folyóiratban megjelent, a karon dolgozó társszerzőkkel közösen jegyzett tanulmánnyal pályázott.

A cikkek a tanszékünkön jelenleg folyó kiemelt kutatási területre, a gyógynövények élelmiszeripari felhasználási lehetőségeire fókuszálnak. Kutatásaink során azzal  foglalkozunk, hogyan tudjuk detektálni az élelmiszerekben az alkalmazott gyógynövények hatóanyagait, mennyi hatóanyag marad meg az adott élelmiszer feldolgozása, elkészítése, legyártása után. Ezenkívül azt is vizsgáljuk, hogy a gyógynövények kivonatolását követően visszamaradt növényi hulladékot miként hasznosíthatjuk, komposztálhatjuk. Ezen a területen szabadalmi bejelentés is született tavaly

– mondta a tanszékvezető.

Applikációt készített a térlátás fejlesztéséért

A tíz hallgatói ösztöndíjban részesülő fiatal egyike a budapesti Biró István, aki a 2020–2021-es tanév első félévének végén diplomázott a Széchenyi István Egyetemen járműmérnök alapszakon, szeptemberben pedig a gépészmérnök mesterszakot kezdi meg. Az elmúlt években számos pluszfeladat elvégzésével hívta fel magára a figyelmet: az egyetemi videotórium példatáraiba műszaki ábrázolásból vázlatokat készített, műszaki ábrázolás és gépszerkesztéses modellezés órákon demonstrátorként tevékenykedett, emellett egy olyan mobiltelefonos applikációt hozott létre, amelynek célja a hallgatók térlátási képességeinek fejlesztése, az oktatók munkájának segítése. Az utóbbi projekttel az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia tanulás- és tanításmódszertani, tudástechnológiai szekciójában második helyezést ért el.

Magyar bajnoki bronzérmes csapatkapitány

A bírálók a sportolói ösztöndíjat többek között Török Ágnesnek ítéltek, aki az Uni Győr-Mély Út NB I-es női kosárlabdacsapat csapatkapitánya, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás mesterszakának hallgatója. Alapszakos diplomáját is a Széchenyi István Egyetemen szerezte korábban nemzetközi tanulmányokból.

Azért pályáztam, mert sikeres év volt mögöttem sportolói pályafutásom szempontjából. A magyar bajnokságban bronzérmet nyertünk, szerepeltem a felnőtt válogatott keretében. Sőt a kosárválogatottba is bekerültem, és mindössze egy ponton múlt, hogy kijussunk a tokiói olimpiára

– mondta a sportoló.

Fotó: (Fotó: Uni Győr-Mély Út)

Török Ágnes a tervei szerint jövő júniusban szerzi meg újabb diplomáját, kosárlabdában pedig még feljebb tenné a lécet 2021–2022-ben: a győri csapattal tovább szeretne jutni az Európa Kupában a csoportból, a felnőtt válogatottal pedig megkezdi az Európa-bajnoki kvalifikációt, ahol a végső cél kijutni a kontinensviadalra.