Lezárult a DualDur projekt, egy magyarok által kifejlesztett, most piacra lépő új eljárás, amely képes felismerni a kullancsok által terjesztett Lyme-kórt okozó fertőzést a betegség bármely időszakában. A DualDur módszert Bózsik Béla Pál, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója fejlesztette ki, a kutatásokat 1984-ben kezdte.

Fotó: Shutterstock

A mintavétel után a szoftver nemcsak kimutatja a vérben található kórokozókat, de statisztikai elemzésekkel és a mesterséges intelligencia segítségével megbecsüli a kórokozó szervezetre gyakorolt hatását.

A innovatív diagnosztikai módszer csökkenti a páciens antibiotikus terhelését, hangzott el a sajtótájékoztatón. A klinikai vizsgálat Európa legnagyobb Lyme-diagnosztikai kutatása volt, a kutatásokat hat ország nyolc vizsgálóhelyén folytatták le. Az Európai Bizottság a projektet 1,1 milliárd forinttal támogatta. Az eseményen bejelentették, hogy megalakult Közép-Európa új Lyme-laboratóriuma is. 

A projekt lezárultával piacra léphet egy új technológia, ami sok ezer ember életét teszi könnyebbé

– mondta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője.

Bózsik András  Pál, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetője a DualDur-tesztről elmondta, az Európai Parlament egy mintaprojektként választotta ki a kutatást. A kullancs által terjesztett kórokozó a csípés után elindul a szervezetben, a DualDur-teszt 1900 kórokozót tud kimutatni. A jelenleg használt szerológiai tesztekhez képest 60 százalékkal tudták növelni a szenzitivitást.

A Lyme-kór évente 10 ezer embert érint Magyarországon, és az országban minden második kullancs fertőzött. Ha a betegséget nem ismerik fel a kezdeti szakaszban, és hosszabb ideig kezeletlen marad, később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás vagy akár bénulás is kialakulhat. A kór diagnosztizálására egy magyar orvosi fejlesztés jelenthet megoldást, amely Európa-szerte egyedülálló módszerrel képes korán felismerni a kórokozót. Ennek egyik oka, hogy az új módszer a baktériumok kimutatásán alapul, nem pedig az immunválaszon, amely sok betegben későn vagy egyáltalán nem fordul elő.