Magyar gazdaság

A vendéglátásnak is köszönhető a brutális GDP-adat

Kiadta a második, pontosító becslését a Központi Statisztikai Hivatal.

Nem változtatott első becslésén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ezek alapján maradt a 17,9 százalékos GDP-növekedés a második negyedévben. Ez megegyezik az első becslésükkel, mint ahogyan az előző negyedévhez mért 2,7 százalékos emelkedés is ugyanaz maradt. A KSH szerda reggeli adataiból azonban az is látszik már, hogy pontosan mely ágazatok húzták leginkább a bruttó hazai terméket. Az ipar teljesítménye 36,9 százalékkal, a feldolgozóiparé 39,9 százalékkal nőtt, a legnagyobb ugrást viszont a Szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás könyvelhette el. 

Ez utóbbi a tavalyi zárások miatti visszaesés, a bázishatások eredményeként 71,5 százalékkal lett jobb, mint az előző év azonos időszakában. Ezen felül az egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág is nagyot nőtt, 23,2 százalékkal, de a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás teljesítménye is 17,1 százalékkal nőtt. 

A szolgáltatások összesen 7 százalékkal járultak hozzá a bruttó hazai termék 2021. második negyedévi, 17,9 százalékos növekedéséhez. 

KSH GDP bruttó hazai termék
Kapcsolódó cikkek