Nem változtatott az első becsléséhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), maradt a 8 százalékos bővülés júliusban. 2021 hetedik hónapjában az előző évhez képest ennyivel volt nagyobb az ipari termelés volumene, amely ugyanakkor kisebb visszaesés az azt megelőző időszak bővüléséhez képest, júniussal összehasonlítva például 0,5 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás. 

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezt elsősorban a csiphiánnyal küszködő járműipar visszaesése okozta, amely a legnagyobb súlyt jelenti. A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 10,2 százalékkal emelkedett, amely a feldolgozóipari alágaknak köszönhető. A legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártása nőtt, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.

A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 júliusában. Az ipari volumene 7,2 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál – még úgy is, hogy a legnagyobb részt járműgyártás kivitele 8,6, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásáé pedig 3,9 százalékkal esett vissza – a belföldi értékesítés ugyanakkor 11,7 százalékkal emelkedett. 

A feldolgozóipar termelése 7,6, az energiaiparé 3,8, a bányászaté pedig 27 százalékkal bővült. 

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,6 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmények gyártása 11,2, a második legjelentősebb italgyártás pedig 14,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 15,1, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 19,3 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A vegyi anyag, termék előállításában is folytatódott a növekedés. Júliusban a kibocsátás 14,6 százalékkal emelkedett, főként a meghatározó súlyú műanyagalapanyag-gyártás bővülésének eredményeként. Az előző havi növekedés után a gyógyszergyártás 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkenést mértünk.

Régiós szinten az ipari termelés csak Dél-Alföldön csökkent, a többi területen növekedést mért a KSH.