Júliusban megawattóránként (MWh) 95 euróra emelkedett a villamos energia ára a hazai áramtőzsdén, a HUPX-en, 17 euróval magasabbra a júniusinál. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi piacelemzése itt egy évvel ezelőtti adatot nem közöl, de a tavaly augusztusiban azt szerepelt, hogy 2020 júliusában a másnapi szállítású zsinórtermék ára 36,68 és 49,85 euró között mozgott.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A mostani drágulásban – mint rámutat – legfontosabb szerepe a magas gázáraknak volt. Ezek úgy felszöktek, hogy a németországi piacon ismét jövedelmezőbb volt szénből előállítani a villamos energiát, mint földgázból. Az árakat tovább emelte a hőhullámok idején jelentősen megugró fogyasztás, a magasabb hőmérséklet 2 százalékponttal növelte a fogyasztás havi emelkedését.

A hazai piacon a júliusi bruttó fogyasztás ötéves csúcsra emelkedett, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2020 júliusában. A rendszerterhelés maximuma több napon is ötéves rekordot döntött. A termelés 2,6 százalékkal nőtt, a földgáztüzelésű és a naperőművek termelése magasabb volt, mint egy éve.