Fotó: Móricz-Sabján Simon

Mozgalmas ősz elé néz a Startup Campus, melyik esemény a legnagyobb horderejű?

A napokban zárjuk turisztikai, sport és egyetemi fejlesztésekre fókuszáló iparági inkubációs és befektetői programjainkat. Az innovatív projektek, a jövő vállalkozásai egy Demo Day keretében mutatkoznak be befektetők és szakmai partnereink előtt. Kiemelt esemény lesz számunkra, hiszen itt kapunk visszajelzést arra, hogy partner- és mentorhálózatunkkal karöltve milyen munkát végeztünk az elmúlt félévben, hány új magyar céget tudunk elindítani és befektetésben részesíteni. 

Egyre több startup lép piacra, ennek mi a hozadéka a magyar gazdaságra nézve?

Tény, hogy nem lesz minden startupból életképes vállalkozás, de egyre több a sikersztori. Az olyan vállalkozások, amelyek képesek forradalmasítani a saját iparágukat, és magyar technológiával a hazai cégeket is versenyképesebbé tudják tenni. Illetve a technológiát külpiacokon is értékesíthetik. A Startup Campus katalizátor tud lenni ezekben a sikertörténetekben. Öt éve azon dolgozunk, hogy már az egészen korai fázisban meg tudjuk szólítani a kutató, fejlesztő innovatív projekteket, majd képzésekkel, kapcsolatépítéssel a befektetéseikig juttatjuk őket. Egy jól strukturált felhordó rendszert sikerült kialakítani, amely az ötlettől a nemzetközi piacra lépésig támogatja a startupokat. Fontos minél több lehetőséget adni, az innovatív projekteknek, tehetségeknek, így megtartva őket, ezzel párhuzamosan a lehető legtöbb hazai szürkeállományt a jövő kihívásaira választ megoldások fejlesztésére ösztönözni. Ha nem mi csináljuk meg, jön más régiós vagy globális szereplő. 

Mely területeken várható felfutás?

Nagy figyelem jut nemzetközi színtéren is a sporttech megoldásoknak, mivel a sport területére most kezd igazán beszivárogni a technológia, a turisztikai újítások is felértékelődnek, mert a járvány alatt hatalmas károkat szenvedett az ágazat, és globális problémákra kell megoldást találni. Illetve hagyományosan az egyetemi ötleteket is nagy érdeklődés övezi. Kiemelten foglalkozunk még a design- és divatiparral, valamint az autó- motorsport technológiákkal is. Ezekhez a trendekhez alakítottuk az idei tematikus programjainkat. A startupok alapítói leggyakrabban olyan iparági szakemberek, akik már évek óta az adott területen dolgoznak, kutatnak, és találtak egy olyan fejlesztési igényt, amelyre saját vállalkozást alapítanak. Az így létrejövő cégek a következő évtizedben a magyar gazdaság alappillérévé válhatnak.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A Startup Campus több külföldi irodát is működtet, milyen szerep jut ezeknek a szervezet életében?

Londonban és Berlinben 2018 óta működnek irodáink és globálisan és széles kapcsolati hálóval rendelkezünk. Célunk, egy olyan magyar tulajdonú, nemzetközi innovációs ügynökséget és korai fázisú befektető társaságot építenie, amely globális szinten működik és teremt értéket. Egy nemzetközi üzleti infrastruktúra kialakításával a hazai sikertörténetek növekedését is biztosítani lehet.