Folytatta a júniusban megkezdett kamatemelési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, immár negyedik alkalommal emeltek az alapkamat mértékén. Ezúttal azonban a megszokottnál kisebb mértékben. Nem erre számítottak az elemzők.  

A jegybank kedden kora délután kiadott közleménye szerint az alapkamat mértéke holnaptól 1,65 százalékra emelkedik, miután 15 bázisponttal emeltek a mértékén. 

Ez elmaradt a VG-nek nyilatkozó elemzők korábbi várakozásától, a szakértők ugyanis 25-30 bázispontos kamatemelést helyeztek kilátásba. Miután a piac is ezt árazta be, ezért rossz üzenet lett volna a jegybank részéről az elemzők szerint, ha egyáltalán nem emelt volna most az alapkamaton. Kérdéses, hogy a 15 bázispontos emelésre hogyan reagálnak a befektetők és például a forint. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az emelésre már csak azért is szükség volt, mert az inflációs nyomás nem enyhült az utolsó nyári hónapokban, október-novemberben pedig újabb csúcsokat dönthet meg az áremelkedés mértéke. Ezért is volt szükség a kamatemelésre. A pontos indokokat a jegybank alelnöke, Virág Barnabás 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatóján ismerteti.