Mindenki számára kötelező a nyugdíjelőtakarékosság, hiszen nem tudjuk mi vár ránk az életünk utolsó két évtizedében – mondta Farkas András nyugdíjszakértő, a Pénztárszövetség konferenciáján. A hölgyek életükben 221 alkalommal, a férfiak átlagosan 174 alkalommal kapnak majd nyugdíjat, erre kell gondolnia mindenkinek akkor, amikor nyugdíjmegtakarításon gondolkodik – hívta fel a figyelmet a nyugdíjguru. Hozzátette: a kötelező szülőtartás, Damoklész kardjaként bármikor lecsaphat, ha valaki például katázik, őstermelő vagy 4-6 órában dolgozik, esetleg nincs bejelentett munkaviszonya, akkor számára bizonytalan, hogy miből él majd meg nyugdíjas éveiben.

Fotó: Szabó Miklós

Az a 650 ezer magyar, aki pedig tartósan külföldön dolgozik és nem fizet Magyarországon járulékot és szochot az évente 705 milliárd forint mínusz jelent a nyugdíjalapban.

Farkas András a hazai nyugdíjrendszer hiányosságai között megemlítette, hogy nagyon hiányzik a foglalkoztatói nyugdíjpillér, és az önkéntes pillér, az úgynevezett második pillér is csak 1,15 százalékot képvisel a rendszerben. Fontos lenne, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak a cafeteria támogatást visszaköveteljék, lobbizni kell a munkáltatói adókedvezmények visszaállítása miatt. Demográfia adatokat megemlítve elmondta, jelenleg minden ötödik magyar 65 évesnél idősebb, kétharmaduk nő. Tíz év múlva minden negyedik magyar, 2041-re pedig már a lakosság harmada 65 évesnél idősebb lesz.

Agresszívabb megjelenést várnak az önsegélyező pénztáraktól

Stagnál az önsegélyező pénztártagok száma, ezért fontos, hogy a fiatalabbakat is megszólítsák – hangzott el a Pénztárkonferencián.