Kétmillió öngondoskodó nyugdíjpénztári tag van Magyarországon, akiknek nyugodt éve volt a 2020-as, hiszen az önsegélyező szervezetek gyorsan reagáltak a pandémia kitörése után, és pillanatok alatt elérhetővé tették az online ügyintézést, mondta Nagy Csaba, az Önkéntes Nyugdíjpénztárak Szövetségnek (Öposz) elnöke a Pénztár-konferencián.

Fotó: Kallus György / VG

A világjárvány felhívta a figyelmet az egészségügyi pénztárak szerepére, megemelkedtek a munkáltatói és munkavállalói befizetések is. Nagy Csaba úgy fogalmazott,

sikeres 20 év van az önkéntes pénztárak mögött, ugyanakkor van egy elöregedő pénztári tagság, és hozzátette: fontos, hogy megtanítsuk fiatalokat is arra, miért fontos az öngondoskodás.

Sajnálatos, hogy stagnál az önkéntes pénztártagok száma, a növekedés megállt – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Kiemelte, nem pontos az öregedő társadalom kifejezés, hanem egy folyamatosan tovább élő társadalomról beszéltünk, tovább maradnak fittek az emberek, a várható élettartam jelentősen meghaladja a nyugdíjkorhatárt. Van kereslet a nyugdíjtermékekre, a pandémia miatt az egészségügyi szolgáltatások iránt megugrott az érdeklődés. Arra hívta fel a pénztárak figyelmét, hogy agresszívebben jelenjenek meg a pénztárak a piacon – javasolta Gion Gábor. Hangsúlyozta, kitörési pontokat jelenthetnek az önsegélyező szervezeteknek a zöldbefektetések is.

A gazdasági adatokra utalva az államtitkár elmondta:

Magyarország 18 százalékos növekedést produkált, a negyedik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban. Azon sikeres országok közé tartozik, amely már elérte a járvány előtti teljesítményét júniusban

– mondta Gion Gábor.

A kiemelkedő idei évi második negyedéves adatok megerősítik, hogy akár rekordmagas, 7 százalék feletti GDP-növekedés várható 2021-ben, ugyanakkor a nyolc százalékot egyelőre túlzónak tartja a Pénzügyminisztérium. 

A gazdaság újraindításáért hozott intézkedések a 30 százalékát tették ki 2020-ban- sorolta Gion Gábor.  Hozzátette: a pandémia előtt 3,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta, és nem csodálkoztak volna azon sem, ha a munkanélküliek száma 6-7 százalékra emelkedett volna, ezzel szemben 4,5 százalék volt a legrosszabb munkanélküliségi arány. A gazdaság fundamentumai sokkal erősebbnek bizonyultak, mint reméltek. A vállalatok is megmutatták, hogy az ellenálló képességük masszív alapokon áll. Jelenleg mindenféle termékhiány is nehezíti a vállalatok napi termelését, akik korábban nem készleteztek, most azok is ezt teszik, ez pedig felfelé hajtja az árakat.