A minimálbér-emelés miatt jövőre nőnek a családtámogatások is – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után. A kormány azt támogatja, hogy jövő évtől 200 ezer forint legyen a minimálbér.

A 200 ezer forintos miatt emelkedni fog a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is.

Hozzátette: a nemzeti konzultációra válaszadók 94 százaléka szerint is a minimálbér növelésére szükség van. 

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Eszerint emelkedik a gyed, a maximális összege eléri a bruttó 280 ezer forintot,

ami 2010-hez képest 2,7-szeres növekedés, hiszen akkor 103 ezer forint volt – mondta Novák Katalin. Továbbá emelkedni fog a hallgatói gyed is, ez azoknak jár, akik gyereket vállalnak az egyetemi évek alatt vagy közvetlenül az egyetemet követően. A hallgatói gyed az alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra nő, ez a bevezetéskori összegnek a duplája.

Novák Katalin bejelentette azt is, hogy a 200 forintos minimálbér esetén emelkedni fog a gyermekek otthongondozási díja is, ez azoknak jár, akik súlyosan sérült, önmagukat ellátni nem képes gyermeket gondoznak. A gyodra jogosultak nettó 180 ezer forintot kapnak majd, és hozzátette, az alap ápolási díj 2010-ben 25 ezer forint volt.

Októbertől elindul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által finanszírozott zöldotthon program, ez azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik energiahatékony lakást építenek maguknak, a részletszabályok azonban még kidolgozás alatt vannak, tette hozzá a tárca nélküli miniszter.

A programhoz zöld csokkölcsönt is lehet igényelni. Az MNB zöldotthon programja keretében maximum 70 millió forintot lehet 2,5 százalékos kamatozással felvenni, és a lakásépítéshez kapcsolódó csokkölcsön pedig kamatmenetes lesz. Novák Katalin kiemelte, azok a családok, akik energiahatékony otthont építenek, két gyermek vállalása esetén 10 millió, három gyermek vállalása esetén pedig 15 millió forint kamatmentes kölcsönt vehetnek fel.

Az adó-visszatérítéssel kapcsolatban elmondta, az ekho szerint adózók és a kisvállalkozások is részesülhetnek adó-visszatérítésben . A tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza, ha a 5,5 százalék lesz.

Ez 1,9 millió szülőt is érinthet, és a költségvetésnek 600 milliárd forintba kerül. Egy adózó szülő esetén ez maximum 800 ezer forint adó-visszatérítést jelenthet

– tette hozzá Novák Katalin.

A VG kérdésre a tárca nélküli miniszter elmondta,

ha valakinek van egy főállása és egy katás vállalkozása is, akkor minden esetben lesz egy maximum, és az adó-visszaétérítést nem tudja kétszer lehívni az adózó sem, de a kétféle adóbefizetés után járó visszatérítést valamilyen formában kombinálni lehet majd egymással.