Egy friss kormányrendelet 2022. január 3-ig hosszabbítja meg az építőipari alapanyagok exportjára vonatkozó bejelentési, regisztrációs kötelezettségeket

– jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette, az építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosítása érdekében nyáron megalkotott rendelkezés eredetileg szeptember végéig kötötte bejelentéshez az építőanyagok exportját. 

Bizonyos anyagokat – például az acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert – csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból.

Fotó: Vemi Zoltan / VG

A kormányrendelet módosításával a bejelentési kötelezettség alól mentesül az elsősorban a bútorgyártásban használt lombos fűrészáru. A piaci szereplők számára elegendő időt biztosít az esetleges exportigények bejelentésére, hogy az annak elmulasztásához kapcsolódó bírság a módosítás hatályba lépését követő tízedik napig nem alkalmazandó.

Az ITM közleménye szerint az árszínvonal megugrása miatt a családok az otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát kényszerültek építőipari alapanyagokra költeni. A kormány összehangolt intézkedéssorozattal lép fel a magyar emberek védelme, az életminőségüket javító beruházások megvalósíthatósága érdekében.