Minimálisan, de emelkedő inflációs adat várható augusztusra – derült ki a VG elemzői konszenzusából. A lapunk által megkérdezett szakértők összességében 4,7 százalékos éves inflációt jósolnak augusztusra, 0,1 százalékkal magasabbat a júliusinál. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közli első becslését.

Fotó: Földi Imre / MTI

Ugyanakkor az elemzők szerint havi viszonyításban nem lesz mérhető változás a júliusi adatokhoz képest, inkább a következő hónapokban várható emelkedés, novemberre pedig éves alapon újra 5 százalék fölé nőhet az áremelkedés. A maginflációra 3,5, az adószűrt maginflációra 3,6 százalékot várnak, és 0,1 százalékkal rontottak a 2021-es éves inflációs prognózisukon is, amelyet 4,6-esre valószínűsítenek. A jövő évin viszont ugyanennyit javítottak. 

A belföldi kereslet növekedése – különösen az állami költekezés árfelhajtó hatása – és az importált áremelkedés is erős inflációs nyomással jár. Világviszonylatban, ezen belül az Európai Unióban is folyamatosan nőnek a fogyasztói árindexek – húzta alá a VG-nek Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. 

Augusztusban az olcsóbb üzemanyag lefelé húzta az inflációt, a szolgáltatások esetében az újranyitás sokkja után az árváltozási ütemek normalizálódását várjuk, a ruházkodási cikkek havi árindexe a szezonális okok miatt negatív lehet. A tartós fogyasztási cikkekre ható külső árnyomás azonban továbbra is érezhető lesz – így látja Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője, aki szerint az év hátralévő részében változékony inflációs minta várható. Október–novemberben újabb éven belüli csúcs következik, 5 százalék feletti árindexekkel. 

Az augusztusi stagnálhatott vagy minimálisan haladhatta meg az előző havit. A külső infláció nő, de a belföldinél még kisebb, így inkább mérséklő hatású, bár a magas kereslet ösztönzi a belföldi áremelkedést. A Magyar Nemzeti Bank a szigorodó monetáris politikájával stabilizálta a forint árfolyamát, így az nem fokozza tovább a pénzromlást – húzta alá Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője. A bázishatások miatt az év végén minimálisan nőhet az infláció, és az év egészében a jegybanki célsávon kívül alakulhat.

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője szerint, bár valószínű, hogy valamelyest mérséklődött az iparcikkek és a piaci szolgáltatások árdinamikája, valamint csökkent augusztusban az üzemanyagok ára, ezek feltehetően nem hatottak számottevően az éves indexre. „Az áremelkedés mostani lassulása ugyanakkor kérészéletű, az ősszel ismét erősödni fog az infláció, amely a jelenlegi becslésünk szerint akár a 6 százalékot is megközelítheti” – tette hozzá.

Hasonlóan látja Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese is, szintén elképzelhetőnek tartva a 6 százalékos inflációt. Úgy véli azonban, hogy a jövő év elején fokozatosan lassulhat az infláció, és a második negyedévben visszatérhet az MNB toleranciasávjába. Kuti Ákos szerint augusztusban az élelmiszerárak havi alapon tovább nőttek. Igaz, hogy a zöldség és a gyümölcs olcsóbb lett a hónap elején, de az áruk augusztus végére már nagyot emelkedett.  

Ha mérsékelten is, de tovább enyhülhetett az éves bázisú inflációs mutató 2021 augusztusában. Várhatóan múlóban van az újranyitásnak az árakra gyakorolt egyszeri sokkhatása – összegezte a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Mindent egybevetve szerinte könnyen lehet, hogy havi alapon hosszú idő óta először negatív lesz az inflációs ráta, bár ez aligha változtat a monetáris politika irányán, mivel továbbra is a célsáv felett van az infláció, a mostani enyhülést pedig késő ősszel és télen újabb emelkedés válthatja fel.