Magyar gazdaság

Sokkal kevesebb lett a magyar cég

A Nemzeti Cégtár legfrissebb adatai 539 ezer Magyarországon bejegyzett, működő vállalkozást tartanak számon, 7,5 ezerrel kevesebbet, mint tavaly év végén, 2016-hoz képest pedig 53 ezerrel csökkent a hazánkban tevékenykedő cégek száma.

Míg Magyarországon 2018-ban még 22 ezerrel több cég működött, a megszűnésük nem aggasztó Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon (MAPI) Klub elnöke szerint. Ráadásul tavaly, a vírushelyzet miatt kirostálódtak a versenyképtelen és a frissen indult, de hosszú távon nem életképes vállalkozások is. A MAPI első embere szerint előnyökkel is járhat a nemzetgazdaság szempontjából a cégkoncentráció, vagyis az, ha a kisebb, versenyképtelen cégek megszűnnek. Súlyos gondot jelenthet ugyanakkor, ha a stratégiai szempontból létfontosságú, versenyképes vállalatok zárnak be.

Fotó: ©Móricz-Sabján Simon

Essősy Zsombor szerint a gazdaság erősödésével a vállalkozások is optimistábbak, ezért idén már kevesebben húzták le a rolót: a tavalyi 30 ezer után idén augusztusig 11 ezren. 

A cégalapítási kedv tavaly óta változatlan, ráadásul a nyári és őszi időkben több céget fognak alapítani, mint a tavalyi Covid-hullám alatt, így idén várhatóan túllépi a cégalapítások száma a 2020-as értéket.

Idén eddig több mint 22 ezer céget hoztak létre a Nemzeti Cégtár adatai szerint, miközben 11 ezer vállalkozás szűnt meg, 2018-ban még 28 ezer cégalapítás állt szemben 37 ezer megszűnéssel.

Januártól augusztusig 3349 vállalkozás szűnt meg felszámolási eljárással, 1376 kényszertörléssel, 7300 végelszámolással, 511 jogutóddal, 102 hivatalból elrendelt törléssel.

Idén a feldolgozóiparban 1091, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén 1040 céget alapítottak, míg az az építőiparban ugrásszerűen nőtt a vállalkozások száma, 5140-nel. Bár ugyanebben az ágazatban meg is szűnt több mint ezer cég, de a számuk így is 62 ezer felett alakult. A fővárosban több mint 215 ezer vállalkozás, az összes 40 százaléka üzemel, Budapesten idén 9059 céget alapítottak, és 4732 szűnt meg.

cégalapítások cégtár építőipar
Kapcsolódó cikkek