Magyar gazdaság

A főváros 9,6 milliárdért vásárol 48 új trolibuszt

A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol – döntött az MTI beszámolója alapján szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők elfogadták az európai uniós támogatások 2021 és 2027 közötti fővárosi felhasználását meghatározó integrált területi programot is.

A testület egyhangúlag támogatta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ – élve az opciós lehívási lehetőségével – megrendeljen 48 (12 szóló és 36 csuklós) Solaris-Skoda Trollino típusú trolibuszt.

Az új, alacsonypadlós trolibuszok ára mintegy 26,7 millió euró, azaz 9,6 milliárd forint. Ezt a fővárosi önkormányzat biztosítja úgy, hogy 2022-ben e célra 210 millió forintot, 2023-ban pedig 9,4 milliárd forintot különítenek el. Az elfogadott előterjesztés szerint a gyártó nem kér előleget. A trolik 2022 végétől érkezhetnek Budapestre 2023 végéig. A képviselők 16 igen és 12 nem szavazat ellenében elfogadták a módosító javaslatot, amellyel felkérték Karácsony Gergely főpolgármestert: kezdjen egyeztetést a kormánnyal és az Európai Beruházási Bankkal, hogy a járműbeszerzést a bankkal megkötendő új hitel-keretszerződésből finanszírozhassák.

Fotó: Beliczay László

A testület egyhangúlag fogadta el Budapest 2021 és 2027 közötti integrált területi programját, amelyet megküldenek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának, majd a kormány dönthet róla. Az előterjesztés szerint az elérhető támogatás keretösszege 84 milliárd forint.

A dokumentumban tizenegy programot határoztak meg, köztük a lakásügynökség felállítását, a lakásállomány felújítását és bővítését, komplex egészségügyi, szociális és munkaerőpiaci támogatást, valamint a zöldfelület-fejlesztéseket célzó egészséges utcák programot.

A Fővárosi Közgyűlés az idősotthoni férőhelyekről szóló előterjesztés elfogadásával jóváhagyta a Semmelweis Egyetem és a főváros közötti, a Hőgyes-Schöpf-Mérei Gyógyszerkutatási Centrum fejlesztéséhez szükséges nyilatkozatot, amelyben az önkormányzat vállalja, hogy legkésőbb 2022 nyarán átadja a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonának IX. kerületi Knézich utcai telephelyeként működő ingatlant. Ezért a főváros nettó 1 milliárd 18 millió forintot kap, amelyet a szerdai döntés értelmében a kieső idősotthoni férőhelyek pótlására és új férőhelyek kialakítására kell fordítani. A képviselők döntöttek arról a módosító javaslatról is, amely szerint a főváros jogutóddal meg kívánja szüntetni a Baross Utcai Idősek Otthonát. Az egyik jogutód intézmény a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona lenne, és ezen intézmény használatába kerülne a megszűnő szociális intézmény székhelye. A másik jogutód a főváros gödöllői idősek otthona lenne, amely a megszűnő intézmény két telephelyét kapná meg. A módosítást követően az előbbi idősotthon 400, míg az utóbbi intézmény 428 férőhelyessé válna.

Az idősotthoni férőhelyekről szóló előterjesztést hosszas vita után végül 16 igennel, 12 nem szavazat ellenében fogadta el a közgyűlés.

A képviselők egyhangúlag támogatták, hogy a fővárosi önkormányzat öt évre szóló közterület-használati megállapodást kössön a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-vel az Óbudai-szigetre a Sziget Fesztivál és a Gyerek Sziget tervezhetőbb megvalósításáért. A társaságnak a megjelölt közterületek meghatározott időszakos használatáért 2022-ben 150 millió forint plusz áfát kell fizetnie.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról is, hogy a Deák Ferenc téren az evangélikus templom előtti területen, valamint a Városháza parkban bűnmegelőzési céllal kamerákat telepítenek.

tomegközlekedés főváros hitel trolibusz
Kapcsolódó cikkek