A november elejétől kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány hatására az év végi váltási időszakban 100 ezer szerződésváltást vár a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az érintett 1 millió gépjárműből, amiből 550 ezer személyautó.

Papp Lajos, a szövetség gépjárműszekciójának elnöke elmondta, hogy a kgfb-kampány a teljes hazai járműállomány közel ötödét érinti és az előző évek alapján 10 százalék válthat biztosítót.

Az év végi tarifákat legkésőbb november 2-ig hozza nyilvánosságra az érintett 13 biztosító, az ügyfelek ezután tudják majd összehasonlítani a piaci árakat a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben.

Fotó: Shutterstock

Ekkor azonban gyorsan döntésre kell jutniuk, hiszen a meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elseje éjfélig van lehetőség. Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31-e, a szakértő ugyanakkor azt javasolja, hogy az ügyfelek az új szerződés megkötését ne hagyják az ünnepi időszakra.

A Netrisk.hu ügyvezető igazgatója szerint a tavalyihoz képest átlagosan 5-10 százalékkal kerülhetnek majd többe a biztosítások, az új szerződések éves átlagos díja így 28-29 ezer forint lehet majd.

Ez az összeg jelentősen alacsonyabb az évközi váltók éves átlagdíjánál,

 ami szeptemberben a Netrisk.hu adatai szerint 46 500 forint volt. Az online biztosításközvetítő portál tájékoztatása szerint a különbséget az érintett autók speciális összetétele magyarázza. Január elsejével 

ugyanis jellemzően a 2010 előtt vásárolt gépjárművek üzembentartói válthatnak szerződést, 

ezeknek pedig háromnegyede a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik, az üzemeltetőik átlagéletkora is magasabb, amelyhez szintén alacsonyabb szorzók kapcsolódnak.

Az autósok 2010. január 1-je előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél azonban már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van a biztosítót váltani, 2010 óta tehát évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.