Veszélyeztetheti a gyógyszerbiztonságot, hogy az utóbbi időben egyre több gyógyszertári lánc kötött szerződést csomagküldő szolgálatokkal, bekapcsolva őket a gyógyszerellátásba – állítja Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke.

Fotó: Shutterstock

A Wolt éppen a napokban közölte, hogy a szájmaszkok, antigéntesztek és terhességi tesztek a legkeresettebb termékek a nem vényköteles gyógyszerek és gyógyászati eszközök között, amelyek szeptember közepe óta elérhetők az applikációjukon keresztül. A VG-nek Erős Levente, a Wolt retail business managere azt mondta, a top 3 gyógyszer között jellemzően a meghűlés elleni porok, a fájdalomcsillapítók és a köptetők szerepelnek, a vevők két-háromezer forintot költenek egy-egy recept nélkül kapható gyógyszerre (OTC). A gyors rendelés persze a woltosok szerint sem helyettesíti a patikai szaktanácsadást, de jó alternatíva olyan helyzetekre, amikor valaki beteg, és elkerülné a tömeget, a sorban állást.

A Kifli.hu azt írta a VG-nek, hogy megrendeléseik 5-7 százalékában vásárolnak vény nélküli gyógyszert a webshopjukban a vevők. Az online áruház a hálózatban működő BENU patikákkal kötött együttműködési megállapodást. A gyógyszereskosár értéke ötezer forint körül alakul, jellemzően fájdalomcsillapítót, megfázás elleni szereket és immunerősítőket rendelnek a vásárlók.

Az MGYK a legutóbbi elnökségi ülésén döntött arról, hogy szakmapolitikai egyeztetést kezdeményeznek a témában

– mondta a VG-nek Hankó Zoltán.

Azt kérik a gyógyszerpolitikáért és -ellenőrzésért felelős vezetőktől, hogy egyrészt a lehető legrövidebb időn belül induljanak tárgyalások a jogszabályi keretek szükséges korrekciójáról, másrészt a megfelelő kiigazítások hatálybalépéséig az alvállalkozókhoz köthető csomagküldő tevékenységet ne támogassák, ne engedélyezzék, és következetesen lépjenek fel a jogszabálysértő gyakorlattal szemben. Hankó Zoltán kiemelte: a gyógyszerellátás egyik legfontosabb alapelve a zárt forgalmazási rend biztosítása a termék gyártásától egészen a betegnek történő átadásig. Ennek része, hogy a gyógyszergyártó cég csak hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszer-nagykereskedőnek értékesítheti a készítményeit, a nagykereskedő pedig csak érvényes működési engedéllyel rendelkező patikának szállíthatja ki.

A gyógyszertár megfelelő végzettséggel és működési engedéllyel rendelkező szakembert köteles foglalkoztatni a gyógyszerek betegnek történő kiadásához, és ez a tevékenység szigorúan dokumentált.

A szakmai kamara szerint a tevékenységi engedéllyel és megfelelő szakemberrel nem rendelkező alvállalkozók bevonása a lakossági gyógyszerellátásba súlyos gyógyszerbiztonsági kockázatot hordoz, valamint adatvédelmi aggályokat is felvet, hiszen ezek az alvállalkozók semmilyen egészségügyi adat kezelésére nem jogosultak, továbbá a gyógyszeralkalmazáshoz szükséges információk átadása sem biztosított.