Ahogy az ország több városában, például Debrecenben, úgy Veszprémben is lecserélik a korábbi autóbuszokat jövő tavaszig energiatakarékos és klímabarát járművekre — fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden Veszprémben, ahol elektromos buszt állítottak tesztüzembe október végéig.

Fotó: HUMDA

Steiner Attila kiemelte: a Zöld busz program az egyik legfontosabb eleme a másfél évvel ezelőtt elindított klíma és természetvédelmi akciótervnek. 

Mint mondta, önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára írták ki a pályázatot, amelynek keretében elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez 80 százalékos, az infrastrukturális fejlesztéshez 60 százalékos támogatást vehetnek igénybe.

Több mint 18 milliárd forint értékben nyújtották be igényüket a pályázók, így összesen 123 elektromos busz és 4 trolibusz állhat forgalomba a közeljövőben tíz nagyvárosban, köztük Veszprémben is — fűzte hozzá.

Fotó: HUMDA

Veszprém útjain jövő májustól közlekedik majd öt darab, 12 méteres, alacsony padlós, 80 utas szállítására alkalmas jármű.