Új helyzet alakult ki, miután a kormány is egyetért a munkavállalókkal abban, hogy jövőre azonos mértékben emelkedjen a és a garantált bérminimum – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulójában.

Ezzel 2022-ben a minimálbér bruttó 200 ezer, a szakmunkás-minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedhetne, ami mindkettő esetében csaknem 20 százalékos növekedés lenne.

Fotó: Mészáros János / MTI

A szakszervezeti vezető szerint heves vitát váltott ki az ülésen a kormány legújabb javaslata, amely a helyi iparűzési elengedésével kompenzálná a vállalkozásokat a megemelkedő bérköltségért. Ez a kabinet számításai szerint mintegy 150 milliárd forintot hagyna a cégeknél a szociális hozzájárulási adó (szocho) múlt héten bejelentett 4 százalékos csökkentése mellett, amely 500 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál. Palkovics Imre azt is jelezte, hogy a szocho 2,5 százalékos mérséklése már eleve be van tervezve a jövő évi költségvetésbe, amely csak júliustól lépne életbe, ezt azonban előre hozták januárra, és ehhez jön hozzá további 1,5 százalékos mérséklés.

El kell mozdulnia a kormánynak a szocho 4 százalékos csökkentésétől a megállapodás megkötéséhez

– szögezte le a VG-nek Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. A munkáltatói oldal képviselője úgy fogalmazott, hogy izgalmas volt a vita, amelyen megismerték a kormány legújabb javaslatát. Zs. Szőke Zoltán szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától származik az ötlet, amely a települési önkormányzatok által beszedett hipa elengedésével mintegy 150 milliárddal kompenzálná a cégeket. A munkáltatók nem értenek egyet a javaslattal, amely szerintük több dolgot összemos, ők továbbra is a szocho csökkentésében látják a megoldást. Zs. Szőke Zoltán azt elismerte, hogy ez a 150 milliárd már közel van ahhoz az összeghez, amivel elégedettek lennének – egy 5 százalékos szochocsökkentéssel nagyon közel lennének a megállapodáshoz. Ugyanakkor az Áfeosz-Coop elnöke nem zárkózott el teljes mértékben a kormány javaslatától, jelezve, hogy erről még egységes álláspontja sincsen a munkáltatói oldalnak. Jövő héten újabb egyeztetést tartanak a felek, ahol tovább közelíthetnek az álláspontok.