Magyarországon harmadával nő a megújuló energiát hasznosító épületek száma, és nagyon fontos, hogy 

a „Mekk Mesterek” helyett előzetesen regisztrált, alaposan ellenőrzött kivitelezők végezzék majd el a munkát.

Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

A kivitelezők hétfőtől jelentkezhetnek a háztartások napelemes és fűtési rendszerét támogató pályázatra, amely összesen 201,6 milliárd forint segítséget nyújt az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak, a kiírás szerint maximum 34 920 projektben, amelyeknek legkésőbb 2026 júniusáig kell elkészülniük.

A pályázat végleges kiírása több ponton változott az eredetihez képest, például az említett átlagjövedelem, az évi 4,85 millió forintnál csak az ingatlanban tulajdonviszonnyal rendelkező személy(ek) jövedelme számít, és eközben a tulajdonrésszel igen, de a jövedelemmel nem rendelkezőket nem veszik figyelembe. Bekerült egy pontrendszer is a pályázók rangsorolására: számít a gyermekek száma és a támogatásban részesíteni kívánt ingatlan fekvése szerinti járás fejlettsége is: egy háromgyermekes, fejlesztendő járásban élő pályázó hét pluszpontot kap.

A vissza nem térítendő támogatásban a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítésénél legfeljebb bruttó 2,9 millió forint, napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje esetében bruttó 11,3 millió forint igényelhető. 

A pályázat maximális fajlagos költségeket határoz meg szinte minden főbb elszámolható tevékenységre.

A pályázatot négy ütemre osztották, régiónkénti csoportosításban: az első ütemben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye kezd 2021. december 6-án, a negyedik ütemet pedig Budapest és Pest megye zárja 2024. október 14-én. A szakaszokra osztott keretösszeg azt jelenti, hogy egyrészt nem fogyhat el néhány hét alatt a 201,6 milliárdos forrás, másrészt a projekt nem veri fel hirtelen az árakat.

A kivitelezőknek szánt tizenegy oldalas anyag is részletesen meghatározza, kik lehetnek a közreműködők. 

A vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy lezárt teljes üzleti évvel, meghatározott jogosultságú villanyszerelő vagy villamos biztonsági felülvizsgáló szakemberrel, és nem lehet vele szemben folyamatban lévő felszámolási vagy csődeljárás. 

A lakossági pályázaton nyertes személyekkel kötött vállalkozási szerződésben a beépített napelemes rendszer egészére legalább tízéves, egyéb beépített rendszerre pedig legalább kétéves szavatosságot és jótállást szükséges vállalni.

A kivitelezői regisztráció záró időpontját nem jelölték ki, az elbírálási határidő tíz nap. Pozitív elbírálás esetén a vállalkozás haladéktalanul felkerül a regisztrált kivitelezők listájára, ahonnan a lakosság mint támogatást igénylő által kiválaszthatóvá válik. A regisztrációs dokumentumban külön felhívják a vállalkozások figyelmét: a megkötött szerződéseket a határidőn belül, jó minőségben kell teljesíteni, ezért azt javasolják, hogy a rendelkezésre álló kapacitásaik mértékéig vállaljanak el kivitelezést.