Elmaradt a korábbi szeptemberi átlagoktól a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) beszerzésimenedzser-indexe (BMI), de még így is optimizmus lengi körül a gazdaságot. A BMI szezonálisan kiigazított értéke 52,1 volt a kilencedik hónapban, amely alulmúlja a hosszú távú szeptemberi átlagot (52,7), de kicsivel az elmúlt három év átlaga alatt is maradt (52,2). 

Fotó: JB Lacroix / Full Picture Agency via AFP

Az MLBKT pénteki közleménye szerint a felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent augusztushoz képest. Az 52,1-es BMI alapján immár hatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be a válaszadók, bár a bővülés üteme gyengébb lett, de a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak. 

Az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége megtartotta a múlt havi erős növekedési ütemét, a termelt mennyiség pedig tovább bővült. A szállítási átfutási idő értéke ugyanakkor ezúttal is némileg növekedett az ellátási problémák miatt.  

A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest. A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de további nagyon erős árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazítás miatt tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb szeptemberi. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest.

Ebben a hónapban alumínium, csavar, cső, egész nyúl, fa, fém, lemez, máj, műanyag, pulykamell, pulykanyak, rozsdamentes alapanyag, üveg, vasáru és zártszelvény kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumlemezből, csomagolóanyagból, elektronikából, fából, fali lámpából, fémből, lemezből, műanyagból, nyomtató-alapanyagból, papírból, papír-alapanyagból, rézből, sörös dobozból, speciális elektronikai eszközből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről a papír esetében számoltak be a válaszadóink.