A kormány kizárólag olyan megállapodást fog támogatni a globális bevezetése kapcsán, amely nem sérti a magyar érdekeket – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdai ülésén Párizsban.

Fotó: MTI/EPA/AP/Pool/Mary Altaffer

A külügyminiszter szerint ez Magyarország számára különösen érzékeny kérdés, hiszen Magyarországon a legalacsonyabbak Európában a magánszemélyek és a vállalkozók adóterhei, illetve a magyar gazdaságpolitika alapját az egykulcsos adók jelentik 2010 óta.

Szijjártó szerint a javaslatnak két része van, melyek közül az első, a tevékenységüket helyhez nem köthetően végző, nagy digitális vállalatok megadóztatásáról szóló esetében nincs vita, ugyanakkor a második rész már bonyolultabb a valós gazdasági tevékenységet végző cégek kapcsán.

A Magyarországon jelenleg érvényben lévő, 9 százalékos társaságiadó-kulcs a legalacsonyabb Európában. Ez Szijjártó szerint jelentős előnyt biztosít Magyarországnak a beruházások ösztönzése, a munkahelyek teremtése szempontjából. Ezért csakis olyan javaslatot tudunk elfogadni, amely ezt az előnyt nem sodorja veszélybe.

Ezért a magyar kormány tíz éves átmeneti időszak bevezetésére és kivételek meghatározására tett javaslatot, valamint arra, hogy a munkaerő-költségeket és a vállalatok működéséhez szükséges eszközök értékét hogyan vegyék figyelembe a minimumadó megállapításánál. Ha a többi ország ezeket elfogadja, kialakulhat olyan kompromisszum, amely egyrészt lehetővé teszi a globális minimumadó bevezetését, másrészt nem sérti a magyar érdekeket, nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét.