Ivan Korčok szlovák külügyminiszter tájékoztatása szerint a magyar kormány visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt – írta meg az Új Szó. A pozsonyi külügyi tárca vezetőjét erről Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter tájékoztatta. Korčok elmondta azt is, hogy a 400 millió eurós befektetési alap létrehozásának tervétől a szlovák fél kérésére állt el a magyar kormány. Ahogy arról a VG is beszámolt, Szlovákia ingerülten reagált a Termőföld Magántőkealap létrehozásának tervére, amely segítségével a magyar kormány határon túli régiókban akart mezőgazdasági területeket venni.

Orbán Viktor ma egy levelet küldött Eduard Hegernek, amelyben értesítette őt erről a döntésről

– közölte a szlovák külügyminiszter. A magyar kormányfő a V4-ek kedd reggeli találkozóján személyesen is tájékoztatta a szlovák miniszterelnököt arról, hogy a hétfői egyeztetésük után úgy döntött, visszalépnek az intézkedéstől. Heger üdvözölte a magyar kormányfő döntését, hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor számára fontosak a kétoldalú kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között.

Ivan Korčok, szlovák külügyminiszter
Fotó: Markus Schreiber / AFP

Ivan Korčok a múlt héten, egy a magyar külügyminiszterrel közös sajtótájékozatón vetette fel először aggályait a magyar kormány földvásárlási terveivel kapcsolatban, nehezményezve, hogy erről nem diplomáciai úton, hanem a sajtóból értesült. A szlovák külügyér egyúttal jelezte: részletes válaszokat vár Szijjártó Pétertől arra, milyen oktatási célú, valamint vállalkozásösztönző kormányzati támogatások érkeznek Magyarországról Szlovákiába, illetve milyen célból vásárolt Magyarország szlovákiai műemléképületeket. 

A szlovák külügyminiszter az Új Szó beszámolója szerint a  két állam közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy bizonyos kérdéseket már most sikerült tisztázniuk. 

Egyben megerősítem, érdekünkben áll, hogy konstruktív párbeszédet folytassunk közös ügyeink témájában olyan további dolgokról, amelyek minket érintenek

– tette hozzá Korčok.