A Mol az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kiírását követően jelezte, hogy megfelel azoknak a feltételeknek, amelyekkel 

a folyamatos ellátás érdekében a idején átmenetileg képes a minisztérium által kijelölt töltőállomások üzemeltetésére 

– válaszolt a VG-nek az olajtársaság. A válaszban hangsúlyozták, hogy e lépéssel a Mol elősegítheti, hogy adott településeken, régiókban folyamatos és zavartalan legyen az üzemanyag-hozzáférés. 

A Mol stratégiai vállalat, egyik legfontosabb feladata Magyarország üzemanyag-ellátása

 – szögezték le. 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy 

a normál üzemanyagok árának hétfőtől három hónapon át hatályos befagyasztása miatt az üzemanyag-kiskereskedőknek – adott feltételek teljesülése esetén – módjuk van egyes töltőállomásaik üzemeltetésének szüneteltetésére. 

Annak érdekében azonban, hogy az ellátás folyamatos maradjon, a jogszabály felkínálta az összes üzemeltetőnek, jelezzék a szaktárcánál, készek-e ideiglenesen működtetni a kényszerpihenőt választó benzinkutakat. 

E szándékukat csütörtökig kell közölniük az ITM-mel, továbbá igazolniuk hozzá, hogy képesek a pluszfeladat ellátására. A szakminiszter e jelentkezők közül jelöli majd ki azt az üzemeltetőt, amely átveheti az üzemszünetes töltőállomások működtetését.

Nem tudni, hány benzinkút lesz kénytelen leállni három hónapra, annyi sejthető, hogy ezek elsősorban a kisebb piaci kockázat vállalására képes, úgynevezett fehér kutak közül kerülnek ki. A nagyok inkább állhatják majd a sarat: a Lukoil-hálózatot kezelő Normbenz korábban már jelezte is a VG-nek, hogy az új, ársapkás helyzetben is képes és kész ellátni feladatát.