A folyamatosan változó bérlői igények miatt bizonytalanság jellemzi az irodapiacot, ugyanakkor a szegmens folyamatosan bővül, a projektek árai azonban emelkedni fognak, részben az alapanyag- és a munkaerő-költségek növekedése miatt — hangzott el a KPMG nemzetközi építőipari felmérését bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A KPMG 29 országban, 186 cégvezető megkérdezésével mérte fel idén az építőipar helyzetét, 

a nemzetközi felmérésben Magyarországról négy vállalat vett részt: a Market Építő Zrt., a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., a Futureal, valamint a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.

Tatár Tibor a Futureal Development Holding vezérigazgatója elmondta, hogy a bizonytalan bérlői igények, az építőipari alapanyagárak további várható növekedése, a munkaerő-költségek emelkedése és a telkek iránti felfokozott kereslet miatt drágulni fognak a projektek.  

Fotó: Shutterstock

Tatár hozzátette, hogy a magyar logisztikai piac is jelentős fejlődés előtt áll, részben a bérlői igények növekedése, részben pedig a nemzetközi összehasonlításban tapasztalható aránytalanság miatt. Példaként említette, hogy míg Magyarországon a logisztikai piac 3 millió négyzetmétert fed le, Lengyelországban csak Varsó környékén ez az érték 15 millió négyzetméter.

Ezt a tendenciát erősíti, hogy 

Magyarországon a bankok a legkisebb kockázatot logisztikai és az ipari fejlesztések finanszírozásában látják

 — derült ki a KPMG felmérésből.  

Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. vezérigazgató-helyettese úgy véli, 

a magyar kis- és középvállalkozásoknak a mostani piaci leterheltség mellett sem lehetősége, sem kapacitása nincs a fejlődésre.

Ezért a technológiai fejlődésben, a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, fenntarthatóbb működésük és így hatékonyságuk növelésében is szükségük van a nagyobb cégek segítségére.

A KPMG kutatása azt mutatja, hogy a megkérdezett cégvezetők 36 százaléka szerint a vállalata jól fel volt készülve a pandémia miatt bekövetkezett váratlan helyzetre, 62 százalékuk pedig úgy látta, hogy bár nem volt felkészülve, de nagyon gyorsan reagáltak. 

A válaszadók 37 százaléka jelezte, projektjeiknek több mint 20 százalékát át kellett ütemeznie.

A pandémia okozta váratlan helyzethez való gyors alkalmazkodást és az egyes projektek átütemezését a rendezvényen részt vevő vállalati vezetők is megerősítették.