Megugrott az emlékérme-kibocsátásra a ráfordítása és a bevétele is a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az idei első fél évben, ami elsősorban a különleges alkalmaknak volt köszönhető, mint például az olimpia és a 75 éves forint. 

A jegybank féléves jelentése szerint az MNB-érmékhez és -emlékérmékhez kapcsolódó bevételei a tavalyi első fél évhez képest 482 millió forintról 687 millió forintra, a kiadásai pedig 408 millió forintról 633 millió forintra nőttek. Az érmék névértéken történő értékesítése ugyanakkor nem hat a jegybank eredményére, a VG kérdésére a sajtóosztály ugyanis elárulta: az emlékérmegyártás kiadásait az MNB a ráfordításai között számolja el.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

„A Magyar Nemzeti Bank évente változó, 10–18 közötti számú tematikában bocsát ki különböző kivitelű és anyagösszetételű (arany, ezüst, színesfém) emlékérméket. A tematikák számát elsősorban az adott évben tartott jeles évfordulók, össztársadalmi, nemzeti jelentőségű események száma befolyásolja” – tájékoztatott a jegybank, és kiemelte: külföldi megrendelésre, kérésre nem bocsát ki érmét.

„Azonban egyes években lehetnek olyan tematikák, amelyek nemzetközi érdeklődésre is számot tarthatnak, ide tartoznak például a sportesemények, az olimpia és a hajózás. Ilyen esetekben a Magyar Pénzverő Zrt. mint az MNB által kibocsátott emlékérmék elsődleges forgalmazója külföldi partnerektől is kap rendeléseket, ezek összértéke évente változik, de jellemzően nem haladja meg a néhány tízmillió forintot” – közölték.

Az idén egyébként számos különleges emlékérmét bocsátott ki a jegybank, például a tavalyról erre az évre halasztott két kiemelt sportesemény, a labdarúgó-Európa-bajnokság és a tokiói nyári olimpia kapcsán, de kapott emlékérmét a 125 éves Millenniumi Földalatti Vasút, a 750 éves Győr (stílusosan 750 forintos névértékűt), illetve az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.