Több mint 346 milliárd forint a Digitális megújulás operatív program plusz (Dimop plusz) éves fejlesztési kerete 

– áll a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban. A 2021–2027-es programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatás felhasználásával fejlődhet Magyarország digitalizációs szintje. A kormány egyébként az utóbbi időben gyakran hívja fel a figyelmet a digitalizáció adta lehetőségekre, amelyekkel a gazdaság minden szereplőjének élnie kellene ahhoz, hogy megőrizze versenyképességét a következő időszakban. 

A nemrég megjelent kormányhatározat négy prioritást nevez meg. 

Az első az Intelligensebb Magyarország címet viseli, és 158,7 milliárd forinton osztozik 19 felhívás. Ezek közül több a kutatás-fejlesztés és az innováció gazdasági hasznosulását támogatja, valamint a vállalkozások és az államigazgatás digitalizációját. Például forrást különítettek el a virtuális kormányablak létrehozására, adatelemző központra, és megvalósulhat a digitális jogosítvány és forgalmi engedély is, amely lehetővé teszi a fizikai okmány nélküli vezetést. A vállalkozások digitalizációját már eddig is támogatták pályázatok, a hazai kkv-k számára a digitális átállás azonban már nem pusztán piaci előnyt jelentő lehetőség, hanem a versenyképesség megtartásához szükséges lépés.

Fotó: Shutterstock

A high tech és zöldátállás című prioritásra 47,7 milliárd forintot különítettek el. 

Az öt felhívás adatalapú energetikai fejlesztésekre ad lehetőséget, egy pedig az illegális hulladéklerakók felszámolását célozza. A harmadik prioritás a Magyarország csatlakoztatva címet viseli, és egyetlen, hatmilliárd forintos felhívást tartalmaz, mégpedig a gigabitképes hírközlési hálózat fejlesztését támogató al- és felépítmény-nyilvántartást. A negyedik, a Digitális állampolgárság című prioritás, ehhez 133,987 milliárd forint értékű felhívás tartozik. A pályázatok főként az oktatás területére irányulnak, és az esélyegyenlőség megteremtésére az információhoz való hozzáférésben. A kormányhatározat alapján a Dimop plusz programokra összesen 346,387 milliárd forintot fordít a következő egy évben az állam.

A 2020-as DESI index (a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató) szerint Magyarország a 21. helyen áll uniós összevetésben, és digitalizáció tekintetében elmarad az uniós átlagtól. Egyetlen mutató, az internet-hozzáférés esetében tudott kiugró eredményt produkálni és jóval az európai átlag fölé emelkedni (7. hely), a további négy mutatóban viszont átlag alatti. A legnagyobb lemaradása a digitális technológiák integrálásában (26. hely) mérhető, de a humán tőke (19. hely) és a digitális közszolgáltatások (24. hely) esetében is jelentős a lemaradása.

A kormányrendeletben meghatározott felhívásokat még nem tették közzé, de nagy valószínűséggel még az idén meghirdet több pályázatot a kormány.