A megkérdezettek 23,1 százaléka nem tudja, mekkora összegre számíthat a gyermeket nevelő szülők személyi jövedelemadójának visszatérítésekor – derült ki a Grantis felméréséből. 

A nem reprezentatív online kutatás szerint csaknem ezer ügyfél 62,1 százaléka jogosult a visszatérítésre: 28,9 százalékuk lakásfelújításra költené a pénzt, 17,7 százalékuk folyószámlán, 9,1 százalékuk készpénzben tartaná meg, 14,4 százalékuk pedig a hitelét törlesztené belőle. A válaszadók 11,6 százaléka mindennapi kiadásokra (például bevásárlás) is fordítana a visszatérítésből, 11 százalék utazna belőle, autót 7,5 százalék venne, szórakoztatóelektronikára 2,6 százalék, háztartási nagygépre 5,4 százalék költene.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megkérdezett jogosultak negyede tehát nem tudja, mi vár rá 2022. február 15-ig – a mellékelt táblázatunkból ez is kiolvasható. A részletszabályok megerősítették a VG augusztusi megállapítását, amely szerint főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból.

Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje véglegesítette a korábbi számításokat: 

a bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak. 

Az adószakértő ismét kiemelte, hogy az alacsonyabb jövedelműek esetében gyakori, hogy egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, mert a családi kedvezmény miatt nincs fizetendő adóalapjuk. A kevés gyermeket nevelő és magas jövedelmű családoknál viszont szülőnként is meghaladhatja a befizetett mértéke a visszatérítésre megállapított 809 ezer forintos felső határt: ez az egy gyermeket nevelő, kétkeresős családokban például már fejenként 478 ezer forintos havi fizetéssel elérhető.

Az csaknem 2 millió szülőnek jár, 

összesen több mint 600 milliárd forint a támogatás a Pénzügyminisztérium bejelentése szerint. A folyamat automatikus, ha a jogosultak kiutaláshoz szükséges adata – azaz bankszámlaszám vagy postai cím – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére áll. Ha nem, december 31-ig küldhető be online vagy papíron a VISSZADO-nyomtatvány – a a VG érdeklődésére közölte: ezt szerdáig 250 ezren tették meg, többségük, 206 ezren, a legegyszerűbb, online kitöltési módszerrel a hivatal honlapján.