Az szja-bevallásokat május 20-ig lehetett benyújtani, addig 75 milliárd forint családi adó-visszatérítést igényeltek vissza az érintettek – mondta el Tállai András.

Miniature people 
építkezés munkások Construction worker Keypad billentyűzet klaviatúra adó gombok számológép TAX button For tax calculation adózás. Easy to calculate. on White calculator on white background using as background business concept and with copy space.
Fotó: Shutterstock

Az adó-visszatérítéshez való jog az szja-bevallás benyújtási határidejének elmulasztása esetén sem vész el, az adóból visszajáró összeg minden, 2021-ben családi kedvezményre legalább egy napig jogosult gyermekes szülőnek jár – szögezte le a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. 

Aki jogosult a visszatérítésre, de azt a bevallásában nem jelezte, bevallása önellenőrzését követően hozzájuthat a gyermekére tekintettel visszajáró összegéhez

– tette hozzá.

Eddig több mint 300 ezer olyan gyermeket nevelő szülő nyújtotta be a bevallását, akinek jár a családi adó-visszatérítés, s ez a szám még tovább nőhet, hiszen

egészen 2027. december 31-ig még be lehet nyújtani az adó-visszatérítés kiutalása érdekében az önellenőrzést

– mondta.

A magyar családi adó-visszatérítés nemcsak a hazai adózás történetében egyedülálló intézkedés, hanem nemzetközi szinten is, hangsúlyozta Tállai András. Felidézte, hogy rendkívül széles az adó-visszatérítés alapját képező jövedelmek köre, hiszen nem csupán a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet terhelő is. 

Az ekho szerint adózók (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az ekho szja-nak minősülő, 9,5 százalékos részét, a katásoknál (kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetők) pedig az őket terhelő adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak – sorolta az államtitkár. 

Tállai András szerint az érintettek széles köre miatt is példaértékű a magyar családi adó-visszatérítés, hiszen a gyermeket nevelő szülők mellett a 2021-ben várandós édesanyáknak és házastársuknak, valamint a rokkantsági járadékban, illetve saját jogon családi pótlékra jogosultaknak is jár.